c S
Dnevne novosti

Dvadeset godina HUS-a

30.12.2010 07:27 ZAGREB, 29. prosinca 2010. Hrvatska udruga sindikata (HUS) obilježila je 20 godina utemeljenja na svečanosti na kojoj je istaknuto da je gospodarsko stanje u Hrvatskoj teško i da zahtijeva jedinstveni sindikalni odgovor.

Na proslavi je sudjelovao i predsjednik Republike Ivo Josipović koji je, podsjećajući da se njegov program može sažeti u riječ pravda, istaknuo da ona za radnike znači pravo na rad, plaću i socijalnu sigurnost. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević u svom je obraćanju rekao kako gospodarstvo grca u problemima koji radnike sve dublje povlače u neizvjesnost i neimaštinu.

Po njegovim riječima, uvozno trgovački gospodarski model pogodovao je kriminalu i korupciji i osiromašenju radništva te ga treba zamjeniti proizvodno izvoznim modelom. Matijašević kaže da zabrinjava broj poslodavaca koji sav teret krize svaljuju na radnike. Rad nije dar, a za HUS su oni koji ga ne plaćaju jednaki klasičnim kriminalcima, rekao je.

U osvrtu na aktualne antikorupcijske procese Matijašević je kazao kako "neviđena pohlepa i beskrupuloznost onih koji su opljačkali Hrvatsku i zbog kojih se crvenimo po svijetu zaslužuju prezir i gađenje". U odnosima Vlade, poslodavaca i sindikata vlada ogromno nepovjerenje koje treba ponovo uspostaviti tripartitnim sporazumom o načinu rješavanja najvažnijih problema, smatra Matijašević.

Govoreći na proslavi HUS-a predsjednik Republike Ivo Josipović je rekao da Hrvatska treba kult rada na čemu bi sindikati trebali inzistirati i činiti to jedinstveno, bez obzira na svoju organizacijsku formu. Podsjećajući da se njegov program može sažeti u riječ pravda, Josipović je kazao da ona za radnike znači pravo na rad, plaću i socijalnu sigurnost.

Socijalna sigurnost, po njegovim riječima, ovisi o razini zaposlenosti i investicija koje treba u što većoj mjeri poticati. Moj prigovor gospodarstvu, rekao je predsjednik Josipović, odnosi se na neambicioznost i strah od investiranja. Predsjednik je kazao i da radno zakonodavstvo treba usmjeriti prema fleksigurnosti, odnosno podjednakoj zaštiti interesa kapitala i rada.

Također je istaknuo kako smatra da treba uspostaviti efikasno radno sudstvo kako bi procesi iz područja rada bili što brže riješavani. Zato treba, kazao je, uspostaviti specijalizirane radne sudove sa standardnom sudskom praksom za cijelu Hrvatsku. Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji optimističan sam u pogledu 2011., rekao je Josipović, a taj optimizam temelji na započetoj borbi protiv korupcije na svim razinama, vjerovatnom završetku pregovora s EU i unapređenju odnosa sa susjedima.