c S
Dnevne novosti

Sud: nesređeno stanje u gruntovnici plodno tlo za korupciju

30.12.2010 07:28 ZAGREB, 29. prosinca 2010. Obrazlažući nepravomoćnu presudu za primanje i davanje mita u slučaju "Gruntovec" sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić je ustvrdio da je plodno tlo za te nezakonitosti bilo nesređeno stanje u gruntovnici, zbog čega su se građani služili mitom kako bi riješili svoje predmete u zemljišnim knjigama.

 "Iako su ove nazekonitosti gotovo beznačajne u odnosu na korupcijske afere s kojima se sada susrećemo to ne znači da ih ne treba kažnjavati", poručio je Turudić dodajući da je presuda poruka svima koji bi se ubuduće odlučili na slične postupke. Pri određivanju kazni sud je zauzeo stav da svima koji su davali mito odredi bezuvjetne zatvorske kazne, dok su na uvjetne osuđeni oni koji su uzimali novac.

Na bezuvjetne kazne tako je osuđeno pet zaposlenika sudskih zemljišno-knjižnih odjela, a najveću je kaznu od 21 mjesec dobila referentica zagrebačke gruntovnice J. S. Uz to morati će vratiti i 2500 eura te 21.700 nezakonito "zarađenih" kuna te dvije godine nakon pravomoćne presude neće moći raditi kao državni službenik. Na dvije godine rad u državnoj službi zabranjen je i upisničaru u zagrebačkoj gruntovnici D. B., osuđenom na 15 mjeseci zatvora i povrat 5300 kuna primljenog mita, te njegovom kolegi D. M. koji će uz 11 mjeseci zatvora državi morati vratiti 10.000 kuna.

Uz šestomjesečne zatvorske kazne na godinu dana zabrane rada u državnoj službi osuđeni su T. P. iz zagrebačke gruntovnice te zemljišno-knjižni referent iz Zaprešića T. T.. T. P. je državi dužan vratiti 500 eura primljenog mita, a T.T. 350 eura. Među 17 uvjetno osuđenih na kazne od tri do devet mjeseci, uz rok kušnje od jedne do tri godine, su i troje zagrebačkih odvjetnika A. M., A. B. i D. R.

Njima je uz šestomjesečne uvjetne kazne dosuđeno i godinu dana zabrane rada u odvjetništvu. Na sigurnosne mjere zabrane obavljanja zvanja državnog službenika ili namještenika, uz uvjetne zatvorske kazne, osuđeni su ostali "gruntovčani" D. Ž., I. B. i N. T. B. te E. L. zaposlen kao vozač u Državnom odvjetništvu. Ostali uvjetno osuđeni su građani koji su podmićivali zaposlenike gruntovnica kako bi im se riješili zemljišno-knjižni predmeti.

Branitelji osuđenih najavili su žalbe na nepravomoćnu presudu, dok su predstavnici USKOK-a izrazili zadovoljstvo osuđujućom presudom ali ne i visinom kazni.