c S
Dnevne novosti

Vlada o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda

31.12.2010 07:34 ZAGREB, 30. prosinca 2010. Hrvatska je vlada s sjednice Hrvatskome saboru uputila izmjene Zakona o uređenju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Izmjene, uz ostalo, preciziraju da će odluke o pokretanju, odnosno prestanku javne intervencije za određene poljoprivredne proizvode donositi Vlada, a na prijedlog Ministarstva poljoprivrede. Vlada je podržala odluku o prihvaćanju stajališta Hrvatske o izmjenama i dopunama Protokola 4. uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim će se Hrvatska uključiti u sustav dijagonalne kumulacije podrijetla. Taj sustav je posebice važan za izvoznike jer omogućuje proizvođaču da u svoj proizvod uključi i materijale iz druge države te ga izveze kao vlastiti proizvod.

To je izuzetno važan dokument i bit će značajna pomoć gospodarstvu, posebice našoj tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i drugim industrijama, kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač. Po informacijama koje imamo, dokument bi već početkom 2011. trebao biti prihvaćen na razini Europske komisije, kazao je Popijač dodajući kako će dokument nakon prihvaćanja na Vladi biti proslijeđen Saboru. Popijač je članove Vlade izvjestio i o rezultatima provedbe natječaja za 'outsourcing' odnosno izdvajanje pomoćnih djelatnosti, kao što su primjerice čišćenje, tehničko održavanje, prehrana i slično, iz pojedinih ministarstava.

Od 28 tijela državne uprave u njih 17 u potpunosti je provedeno izdvajanje djelatnosti koje nisu temeljne za to ministarstvo ili tijelo državne uprave, a u osam je provedeno djelomično. Vlada je danas uredbom utvrdila i načela za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave, a ministar uprave Davorin Mlakar ističe da bi im rezultat trebalo biti smanjenje broja organizacijskih jedinica i time smanjenje broja rukovodećih mjesta u tijelima državne uprave. Prema Uredbi, kod unutarnjeg ustrojstva tijela državne uprave trebat će voditi računa o šest načela - racionalizacije, funkcionalnosti, vertikalne i horizontalne povezanosti, harmonizacije temeljnih elemenata unutarnjeg ustrojstva i dostupnosti.

Temeljem zaključka Vlade uskoro će biti objavljen i javni poziv za imenovanje članova Upravnog vijeća Hrvatske izvještajno novinske agencije (HINA) kojima 16. veljače iduće godine istječe mandat. UV Hine ima pet članova.