c S
Dnevne novosti

Kosor predstavila neke od rezultata rada u 2010.

31.12.2010 07:39 ZAGREB, 30. prosinca 2010. Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor na sjednici Vlade predstavila je neke od rezultata rada u ovoj godini te članovima Vlade, svim građankama i građanima Hrvatske čestitala Novu godinu i poželjela uspješnu 2011. godinu, s puno više rada, snage, optimizma, odlučnosti i s više zajedništva.

Ako se sve to ostvari, ako ostvarimo ciljeve koje smo kao Vlada stavili pred sebe, vjerujem da možemo reći da 2011. može biti bolja nego ova godina, kazala je.

Zaželjela je i uspjeh u radu novim potpredsjednicima Vlade i ministricama i ministrima koji su danas, prvi put nakon potvrde u Saboru, bili na sjednici Vlade. "Želim vam puno uspjeha u radu, da se ostvare ciljevi koje ste postavili pred sebe kad ste odlučili ući u Vladu, kao i svim planovima koji su pred nama, prije svega u provedbi Programa gospodarskog oporavka", kazala je premijerka. Zahvalila je također i dosadašnjim ministrima na radu u Vladi te im zaželjela puno uspjeha u radu u Saboru.

Na zadnjoj sjednici Vlade u ovoj godini, premijerka je iznijela i nekoliko statističkih podataka o radu u 2010. Vlada je održala 66 sjednica, razmotrena je 1541 točka, a donijeto 1976 različitih akata. Iznoseći neke od rezultata rada spomenula je smanjenje neporeznih davanja, depolitizaciju nadzornih odbora javnih poduzeća, predstavljanje 30 velikih investicijskih projekata. Ti su projekti postali stvarnost, jedan su od razloga za rekonstrukciju Vlade kojom je ojačan gospodarski tim kako bi u 2011. godini jedan dio projekata "stavili na noge i uputili ih u život", naglasila je Kosor.

Premijerka je podsjetila i na donošenje Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem. Takve će sustići najveća kazna kad shvate da će ostati bez imovine, bez novca, bez svega zbog čega su se upustili u krađu i lopovluk, kazala je. Iznijela je i podatke o mjerama koje su rezultirale uštedama osnivanjem Ureda za javnu nabavu i objedinjavanjem javne nabave ušteđeno je više od 70 milijuna kuna, na lijekovima su uštede oko 200 milijuna kuna, smanjenjem bolovanja za 9 posto ušteđeno je oko 250 milijuna kuna, kartičnim sistemom plaćanja plavog dizela ušteđeno je 130 milijuna kuna.

Smanjenjem javnih rashoda i racionalnijim radom ukupna je razina javne potrošnje u 2010. smanjena za gotovo 3,5 milijardi kuna, a prošle su godine rashodi smanjeni za 2,7 milijardi kuna, kazala je premijerka podsjećajuai i da je ove godine donesen i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Ocijenila je i kako je u približavanju EU ova godina bila najplodonosnija i kraj godine dočekuje se sa 28 zatvorenih i svim otvorenim poglavljima. Podsjetila je i na usvajanje izmjena Ustava, donošenje zakona kojima se regulira sustav kontrole i financiranja političkih stranaka, a koji će, kako je rekla, pokazati svu svoju moć na kraju 2011. jer će to biti izborna godina.