c S
Dnevne novosti

Vatikan: Benedikt XVI. utemeljio tijelo za borbu protiv pranja novca

31.12.2010 07:30 VATIKAN, 30. prosinca 2010. Papa Benedikt XVI. utemeljio je tijelo za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, radi usklađivanja s međunarodnim zakonima, priopćila je Sveta Stolica.

Papa je objavio "motu proprio" (zakon) u okviru kojega je osnovano to financijsko tijelo sa zadaćom da "spriječi borbu protiv nezakonitih aktivnosti na financijskom i novčarskom području". Sveta Stolica time želi pokazati "jasnoću, čestitost i odgovornost", rekao je za medije njezin glasnogovornik msgr. Federico Lombardi.

U "apostolskom pismu", u kojemu obrazlaže svrhu tog zakona, Papa kaže da "podupire zalaganje međunarodne zajednice radi sprječavanja i suzbijanja pranja novca i financiranja terorizma". "Sveta Stolica želi djelovati po tim pravilima", dodao je Benedikt XVI. Predsjednik toga tijela, kojega Papa imenuje na petogodišnji mandat, uz mogućnost produljenja, predvodit će upravno vijeće od četiri člana, što će ih također imenovati Papa. Za pranje novca zakon predviđa zatvorske kazne od četiri do dvanaest godina i globe do 15.000 eura.

Ta bi pravila trebala omogućiti Vatikanu da se uskladi s međunarodnim propisima za suzbijanje pranja novca. Sredinom rujna protiv predsjednika vatikanske banke IOR-a i još jednog njezina čelnika pokrenuta je istraga zbog nepoštivanja novoga talijanskog zakona protiv pranja novca. Ta dvojica se ipak ne terete za pranje prljava novca, već im se predbacuju propusti u upravljanju računima ukupne vrijednosti od 23 milijuna eura. Otac Lombardi istaknuo je usto da nema "nikakve izravne veze" između te afere i objavljivanja zakona koji proistječe iz provedbe ugovora s Europskom unijom.