c S
Dnevne novosti

Predsjednik optimist za 2011.

01.01.2011 07:07 ZAGREB, 30. prosinca 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović zaključio je u intervjuu za HTV-ov Dnevnik plus kako je apsolutno optimističan u pogledu nove 2011. godine, u kojoj očekuje završetak pregovora s Europskom unijom kao i pozitivne promjene u gospodarstvu, porast investicija i jačanje socijalnog partnerstva.

U idućoj godini očekujem da se nastave dobri trendovi iz ove godine, poput jačeg zaokreta prema Europi i regiji, i borbe protiv korupcije, ali očekujem i značajnije gospodarske mjere, rekao je predsjednik Josipović, ocijenivši neambicioznim predviđeni gospodarski rast od 1,5 BDP-a.

"Mislim da trebamo biti ambiciozniji, jer ima dosta prostora za poticanje investicija". Iako nije želio komentirati rad Vlade RH u protekloj godini, istaknuo je nezadovoljstvo provedbom gospodarskih mjera. "Vlada je donijela program gospodarskih reformi, ali rezultati nisu zadovoljavajući, zato bi u idućoj godini trebalo razmisliti o proširenju mjera, npr. u reformi poreznog sustava i lokalne samouprave", rekao je Josipović.

Komentirajući, na novinarski upit, rekonstrukciju Vlade, ponovio je kako je pravo premijerke Jadranke Kosor da sama odabere tim s kojim će raditi. On, kao predsjednik države, izbor novih ministara ocjenjivat će tek kada vidi rezultate njihova rada, o kojima će, istaknuo je, ovisiti i termin održavanja parlamentarnih izbora. "Naravno, ako reforme budu išle, dobro je da se parlamentarni izbori održe u predviđenom roku", rekao je predsjednik Josipović. Smatra da bi, u suprotnom, "Vlada trebala razmisliti u kojoj mjeri ima legitimitet". Termin održavanja izbora izravno ovisi o reformama koje će provoditi Vlada, rekao je. Dodao je kako je i u slučaju produbljivanje gospodarske krize spreman otvoreno upozoriti na eventualne propuste Vlade.

"Neutralnost predsjednika Republike ima granice; naravno da ću se očitovati ako ocijenim da je to potrebno", istaknuo je Josipović. Ocijenio je da je godinu 2010. koja je na izmaku, obilježilo teško stanje u gospodarstvu, rekavši kako je on kao predsjednik države nastojao utjecati na pozitivne pomake i osigurati socijalni mir. Unatoč socijalnim tenzijama izrazio je nadu da socijalni konflikti u hrvatskom društvu u idućoj godini neće jačati.

Predsjednik Josipović je, odgovarajući na upit, naglasio i kako su ga iznenadili razmjeri korupcije u Hrvatskoj. Iako je, kako kaže, bilo indicija, "ovakve razmjere nije očekivao". Napomenuo je i kako se ranije svašta s tim u vezi naslućivalo, ali, ocijenio je i da nije postojala politička volja da se to razriješi, Odgovarajući na upit, nije htio komentirati neke izjave i tvrdnje da je HDZ zločinačka organizacija, a na novinarsko pitanje vjeruje li da premijerka nije znala za korupciju rekao je da će to "utvrditi postupak". Na pravosuđu je da na pravedan način odluči o bilo čijoj krivnji, kazao je Josipović.

Rekao je i kako ne može prognozirati kada bi bivši premijer Ivo Sanader mogao biti izručen Hrvatskoj, ali se nada da će antikorupcijske aktivnosti dovesti do novih kanona obnašanja javnih dužnosti. "Mislim da će direktori na oprezniji način voditi poslovanje", rekao je.

Osvrnuo se i na položaj Hrvatske u sklopu NATO saveza, ocijenivši da je Hrvatska dobro pozicionirana. Komentirajući neke kritike da su zanemarena ulaganja u Oružane snage Republike Hrvatske, predsjednik Josipović je rekao kako nije riječ o zanemarivanju, već o razumnom balansu svih troškova.

"Sada se raspravlja o tome kako sačuvati hrvatsko ratno zrakoplovstvo", kazao je predsjednik dodavši kako je realna opcija obnova vlastite flote. U osvrtu na proteklu godinu Josipović je, na upit, komentirao i neke burne reakcije na njegovo imenovanje vlastitog gospodarskog savjeta i traženje objave registra branitelja.

Kazao je da većina naroda želi objavu registra, za koju se i on zauzima, te da je njegov gospodarski savjet poslao poruke koje su se mogle iskoristiti na dobrobit sviju nas. "Ured predsjednika, predsjednik države i Vlada RH nisu natjecatelji, ustavna nam je zadaća da surađujemo. Želim biti stabilizator političkog sustava", poručio je Josipović zaželjevši građanima uspješnu novu 2011. godinu.