c S
Dnevne novosti

Orban: strateški važno ubrzati pristupne pregovore s Hrvatskom

04.01.2011 07:18 ZAGREB, 1. siječnja 2011. Strateški je važno ubrzati i završiti pristupne pregovore s Hrvatskom, rekao je u intervjuu za internetsku stranicu Vijeća EU Viktor Orban, premijer Mađarske koja od subote predsjeda Europskom unijom te je naglasio da je pred Europom najteža godina od pada komunizma, no da je snažna Europa svima u interesu.

Mađarsko predsjedništvo je u prioritete svog predsjedanja u prvoj polovici godine upisalo donošenje zajedničke europske strategije za Rome i europske perspektive za zemlje zapadnog Balkana u cilju stabiliziranja regije, podsjetio je Orban.

"Mislimo da je strateški važno ubrzati i završiti pristupne pregovore s Hrvatskom", rekao je Orban intervjuu objavljenom na internetskoj stranici www.consilium.europa.eu. Mađarski premijer često je isticao da Hrvatska treba što prije postati članicom Unije, a u srpnju je rekao kako je povijesna nepravda što Hrvatska još nije članica.

Također moramo ostaviti europsku perspektivu otvorenom za Srbiju, kazao je Orban. Istočno partnerstvo jedan je od najvažnijih ciljeva u vanjskoj politici tijekom predsjedanja Mađarske koja planira u svibnju organizirati summit istočnog partnerstva u Budimpešti, najavio je premijer. Pred Europom stoji njezina najteža godina otkako je pao komunizam, drži Orban.

Po mome iskustvu "svima je u interesu snažna Europa jer je to izvor podrške i resursa za sve nacije", rekao je Orban i dodao kako će Mađarska učiniti sve da uspije strategija Europa 2020. Europa 2020. je desetgodišnja strategija koju je Europska komisija donijela u ožujku s ciljevima za poticanje rasta i zapošljavanja.

Tijekom predsjedanja Orban kani posjetiti sve članice EU i približiti Europu njezinim građanima. "Pokušat ću smanjiti podjelu koja je tako duboka između europskog duha i europskih građana", rekao je.