c S
Dnevne novosti

Financijska potpora za "Znanje bez granica"

04.01.2011 07:17 ZAGREB, 3. siječnja 2011. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva raspisala je poziv za financijsku potporu za sudjelovanje predstavnika udruga iz Hrvatske na međunarodnim skupovima u inozemstvu i za sudjelovanje stranih stručnjaka na skupovima u Hrvatskoj 2011. godine.

Na poziv za financijsku potporu prijaviti se mogu udruge registrirane u Republici Hrvatskoj, priopćila je ta zaklada. Poziv se odnosi na suradnju u prijenosu znanja i iskustava iz Republike Hrvatske na međunarodnoj razini - "Znanje bez granica A" (za sudjelovanje predstavnika udruga iz Hrvatske na međunarodnim skupovima u inozemstvu) te "Znanje bez granica B" (za sudjelovanje stranih stručnjaka na skupovima u Hrvatskoj) za 2011. godinu.

Udrugama se 2011. godine može odobriti samo jedna financijska potpora u sklopu dviju inačica poziva. Tražena financijska potpora zaklade ne smije premašiti 70 posto troškova sudjelovanja na međunarodnom skupu ili troškova dolaska međunarodnog stručnjaka, navodi se u priopćenju. Financijska potpora dodjeljivat će se za skupove koji su tematski usmjereni promicanju i zaštiti ljudskih prava te unaprijeđenju demokratskih institucija društva i vladavine prava, izvaninstitucionalnom obrazovanju za razvoj demokratskoga građanstva, zaštiti prirode, okoliša i održivom razvoju te uz mlade, razvoj volonterstva, izvaninstitucionalnu kulturu te medije i primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u razvoju civilnoga društva.

Osim toga, podupirat će se skupovi vezani uz regionalni razvoj, društvenu koheziju te razvoj društvenog poduzetništva pružanjem usluga u socijalnoj skrbi, zaštiti zdravlja i obiteljskim uslugama. Potpore će se dodjeljivati i za sudjelovanje na skupovima vezanim uz sektorsku prilagodbu sustavu Europske unije, informiranje i obrazovanje građana o procesu pristupanja Europskoj uniji, promicanje europskih vrijednosti te promicanje nacionalnih interesa u ujedinjenoj Europi, promicanje dijaloga među kulturama euro-mediteranske regije, društvenu uključenost i borbu protiv siromaštva.

Prijave će se primati sve dok ima novca planiranog za financijsku potporu 2011. godine, počevši od 3. siječnja 2011. godine do 11. studenoga 2011. godine, s tim da se skupovi mogu odražavati do 31. prosinca 2011. godine. Prijave trebaju biti poslane najmanje 30 dana prije najavljenog skupa. Više informacija o uvjetima prijave i uputama za prijavu dostupno je na internetskoj stranici Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, stoji u priopćenju.