c S
Dnevne novosti

Mađarska odbacila kritike svojeg novog zakona o medijima

05.01.2011 07:26 ZAGREB, 3. siječnja 2011. Mađarska vlada je kao neutemeljene, pa i apsurdne, odbacila kritike Zapada na njezin novi zakon o medijima, ustvrdivši kako ostaje predana slobodi medija.

Mađarska, koja je upravo preuzela polugodišnje predsjedanje Europskom unijom, pozdravila je ocjenu Europske unije o njezinom Zakonu o medijima, po kojoj je on potpuno u skladu s europskim normama. No Europska komisija izrazila je "dvojbe" glede zakona, osobito u odnosu na neovisnost nadzornog mehanizma mađarskih medija te očekuje od Budimpešte objašnjenja.

Glasnogovornik EK Olivier Bailly rekao je na konferenciji za novinare u Bruxellesu da je potpredsjednica Europske komisije Neelie Kroes, zadužena za medije i informacijsku politiku, "nešto prije Božića" u pismu mađarskim vlastima izrazila "zabrinutost i dvojbe glede sposobnosti novog medijskog mehanizma (koji uspostavlja zakon) da djeluje neovisno, osobito u odnosu na njegov sastav".

Novi mađarski zakon o medijima, koji je stupio na snagu 1. siječnja, bez presedana u EU, utemeljio je novi nadzorni mehanizam. U tom tijelu je najviše članova vladajuće stranke Fidesz koji će nadgledati rad svih javnih novinarskih medija i servisa. Zakon tom tijelu omogućuje određivanje golemih kazni i do 730 tisuća eura privatnim medijima i TV postajama u slučaju "napada na javni interes, javni red i moral" ili "nepotpunih informacija", iako koncept nije jasno definiran.

Uz to, novom medijskom mehanizmu omogućuje pristup dokumentima uprave pojedinih medija i primoravanje novinara na otkrivanje izvora u slučaju pitanja vezanih uz nacionalnu sigurnost. Novi zakon već su kritizirali OESS, nekoliko zemalja članica EU, među kojima i Njemačka, organizacije za obranu ljudskih prava, Međunarodni novinarski institut (IPI) i Europski savez novinskih agencija. Na dan kad su dva najvažnija mađarska dnevnika lijeve orijentacije napisala kako zakon znači kraj slobode medija, vlada Viktora Orbana točku po točku odbacila je "neutemeljene, a katkad i potpuno apsurdne optužbe" sa Zapada.

"Zajednička osobina izrečenih medijskih stajališta je očito dubinsko nepoznavanje teksta zakona", ističe se u priopćenju Ministarstva pravosuđa i javne uprave. "Umjesto izricanja specifičnih kritika, to je zbirka neutemeljenih, katkad potpuno apsurdnih optužbi. Mađarska vlada ostaje predana slobodi medija i ni na koji način ne želi ugušiti oporbena stajališta", dodaje se te izražava uvjerenje kako je zakon u potpunosti u skladu s odgovarajućim standardima Europske unije.

Zamjenik premijera Tibor Navracsics ocijenio je pretjeranom "histeriju" oko zakona o medijima i rekao kako će vrijeme pokazati kako on funkcionira. Navracsics je izrazio spremnost vlade da ga modificira ako se u praksi pokažu problemi, iako je premijer Orban prošlog mjeseca ustvrdio da mađarska nema nikakvu namjeru mijenjati zakon.