c S
Dnevne novosti

Belgija predala Mađarskoj predsjedanje EU-om

07.01.2011 07:18 BUDIMPEŠTA, 6. siječnja 2011.(Hina/AFP), Belgija je u četvrtak navečer u Budimpešti Mađarskoj svečano predala šestomjesečno presjedanje Europskom unijom.

"Mađarska je već u povijesti dokazala svoju privrženost slobodi i zato joj Belgija s nadom predaje smjenu. Iako je belgijsko predsjedništvo postiglo rezultate mađaraskom je ostalo mnogo za učiniti", rekao je belgijski premijer Yves Leterme u zgradi mađarskog parlamenta pod reflektorima u boji mađarske trobojnice, crvenoj, zelenoj i bijeloj te plavoj za EU.

Leterme je pozdravio program mađarskog predsjedanja i istaknuo da je "gospodarskim rastom i otvaranjem novih radnih mjesta moguće izgraditi snažnu Europu", referirajući se na slogan mađarskog predsjedanja."Energetika će biti na dnevnom redu summita u veljači" jer je to ključno pitanje, istaknuo je belgijski premijer i dodao da Europi trebaju "inovacija i domišljatost" te pozvao Mađarsku da uvede "europski zaštitni znak".

Mađarski premijer Viktor Orban je sa svoje strane čestitao belgijskom predsjedništvo na ostvarenom i najavio 2011. godinu kao "godinu preporoda". U petak će Europska komisija održati radnu sjednicu s mađarskom vladom nakon koje će predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i premijer Orban razgovarati u četiri oka.

Prioriteti mađarskog predsjedništva su zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske i integracija Roma kao najveće i najdiskriminiranije etničke manjine u Europskoj uniji, pitanje javnog duga u EU-u, posebice u rizičnim zemljama kao što su Grčka, Irska, Portugal i Španjolska, politika EU-a za razdoblje od 2014. do 2020., te možebitno uključivanje Rumunjske i Bugarske u schengensku zonu, što je postalo manje izvjesno nakon što su Njemačka i Francuska izrazile svoje rezerve.