c S
Dnevne novosti

MVPEI: signal u Istri riješit ćemo s Italijom

07.01.2011 07:13 ZAGREB, 5. siječnja 2011.(Hina), Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković izjavio je u srijedu u Zagrebu kako vjeruje da je ometanje digitalnog signala hrvatskih televizija u Istri posljedica teškoća u prijelazu s analognog na digitalni signal u Italiji i očekuje da će se to riješiti u izravnu kontaktu s talijanskim vlastima.

 "Vjerujemo da su te teškoće nastale zbog određenih nepreciznosti u prijenosu s jednog na drugi signal i nadamo se da ćemo to riješiti u kontaktu s nama bitnom susjednom zemljom", izjavio je Plenković novinarima. Dodao je da će najnovija objašnjenja zašto Italija ometa digitalni signal u Istri dobiti u petak na sastanku s talijanskim veleposlanikom u Hrvatskoj i upozorio da će službeni Zagreb, ako to ne urodi plodom, to pitanje internacionalizirati.

"Frekvencije su uređene međunarodnim planom koji se dogovara u okviru Međunarodne telekomunikacijske unije. Riječ je o međunarodno preuzetim obvezama i mi smo u redovitu kontaktu s tajnikom te unije, tako da ćemo taj problem i internacionalizirati", rekao je državni tajnik. Dodao je da su statutom međunarodne unije predviđeni mehanizmi rješavanja smetnja i sporova koji nastaju pri emitiranju pojedinih programa i istaknuo da će Hrvatska poduzeti sve pravne mjere da se to pitanje što prije riješi, prije svega izravnim kontaktom s Italijom.

Problem rješava i Hrvatska agencija za poštu i telekomunikacije koja je u vezi sa srodnom talijanskom agencijom te su obavljena dva razgovora s talijanskim veleposlanikom. Od hrvatskog veleposlanika u Italiji također je zatraženo da stupi u kontakt s nadležnim talijanskim vlastima, rekao je Plenković.