c S
Dnevne novosti

MVPEI o naputku za nastup u medijima

10.01.2011 07:19 ZAGREB, 7. siječnja 2011.(Hina), Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) u petak je priopćilo da je Naputak za nastup u medijima djelatnika MVPEI-a u potpunosti usklađen s Etičkim kodeksom državnih službenika, opovrgnuvši tako napise u nekim hrvatskim medijima.

Neki hrvatski mediji u petak su pisali o tom naputku, a MVPEI u svom priopćenju navodi da se radi o "krivo interpretiranim i netočno iznesenim činjenicama" iz priopćenju Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, a vezanih uz primjenu Naputka za nastup u medijima dužnosnika MVPEI-a, šefova predstavništava, diplomata, državnih službenika i namještenika u službi vanjskih poslova.

"Naputkom je jasno istaknuto kako prigodom svakog službenog nastupa u medijima, djelatnici u službi vanjskih poslova moraju zastupati službene stavove Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, u skladu s propisima, dobivenim ovlastima, stručnim znanjem, te poštivati propise o zaštiti tajnosti podataka, kao i propise kojima se uređuje područje prava na pristup informacijama, propise koji se odnose na medije, te Etički kodeks državnih službenika, a sukladno odredbama ovog Naputka", navodi MVPEI te dodaje da se djelatnici u službi vanjskih poslova "moraju ponašati tako da ne umanje svoj ugled i ugled državne službe, te ne dovedu u pitanje svoju nepristranost u postupanju".

Naputkom je određen i postupak dobivanja suglasnosti za službene nastupe u medijima, dodaje se te navodi da će djelatnici MVPEI, prigodom privatnog nastupa u medijima, u komunikaciji s predstavnicima medija, te svim oblicima medijskog djelovanja u kojima ne predstavljaju Ministarstvo, "istaknuti da iznose osobne stavove". "U slučaju privatnog nastupa u medijima odredbe vezane uz dobivanje suglasnosti primjenjuju se samo ukoliko je određeni dio nastupa tematski povezan s državnom službom ili se tiče službenih stavova", navodi se na kraju priopćenja.