c S
Dnevne novosti

ICG poziva EU da djeluje u BiH

12.01.2011 07:11 SARAJEVO, 11. siječnja 2011.(Hina), Međunarodna krizna skupina (ICG), koja prati i analizira stanje na područjima zahvaćenim političkim i društvnim krizama, u izvješću objavljenu u srijedu pozvala je EU da odlučnije djeluje u BiH kako bi se toj zemlji pomoglo da otkloni blokadu i uspostavi učinkovitu i samoodrživu državu.

„U 2011. Europska unija treba konačno preuzeti vodeću međunarodnu ulogu kako bi pomogla BiH na putu od ratom razorena područja k stabilnoj članici EU-a“, stoji u sažetku izvješća ICG-a dostavljena Hini.Analitičari ICG-a smatraju kako je EU u boljem položaju da utječe na pripadnike konstitutivnih naroda u BiH nego ured visokog predstavnika (OHR).

Podsjećaju kako je OHR-u zapravo na raspolaganju tek manji dio ovlasti danih nakon daytonskog sporazuma te da on stoga ne može učinkovito djelovati, čak ni u situacijama u kojima bi bila ugrožena sigurnost BiH. Istodobno, EU sa svim mehanizmima kojima raspolaže oklijeva izravnije djelovati u BiH sve dok u njoj djeluje OHR, navodi se u izvješću ICG-a. „Sada je vrijeme da zemlje članice EU-a ojačaju svoje predstavništvo u BiH kako bi preuzelo zadaće koje ga očekuju“, sugerira ICG.

Voditelj ICG-ova ureda za Balkan Marko Prelec istaknuo je kako je važno razumjeti da EU treba pomoći BiH u provedbi reformi, no pritom ne treba „diktirati“ politiku ili preuzeti odgovornot za stabilnost lokalne vlasti ili općeg stanja u zemlji.„Građani BiH su ti koji sami moraju ispuniti kriterije za članstvo u EU“, kazao je Prelec. ICG drži kako je moguće da BiH unatoč teškoćama do kraja godine podnese molbu za kandidatski status u EU. Kad se to dogodi, EU-ova uloga postaje još važnija jer će tada trebati poduprijeti provedbu brojnih reforma.

Sabine Freizer, direktorica europskog ureda ICG-a, pozvala je ministre vanjskih poslova EU-a da već na sastanku najavljenu za 31. siječnja donesu odluku kojom bi predstavništvu EU-a u BiH dali nove ovlasti, odgovornosti i resurse. Tom prigodom, ističe Freizer, morala bi konačno biti imenovana i „jaka“ osoba za posebnog predstavnika EU-a u BiH, na što se čeka dulje od šest mjeseci.

„Ako se to ne dogodi, naštetilo bi se vjerodostojnosti EU-a upravo u vrijeme kad njezin novi odjel za vanjske poslove pokušava pokazati da je Lisabonski sporazum od Bruxellesa napravio učinkovitijeg međunarodnog igrača“, ustvrdila je Freizer.