c S
Dnevne novosti

Udruge iz Domovinskog rata-zaštita branitelja od progona

12.01.2011 07:12 ZAGREB, 11. siječnja 2011.(Hina), Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata na  sastanku u utorak žestoko je osudila "progon i uhićenja hrvatskih branitelja" , naglasivši kako očekuje od Vlade RH da stane na kraj nesuvislim izjavama pojedinih političkih čelnika koji svojim izjavama i danas pokušavaju oblatiti i ocrniti Domovinski rat i njegove svetinje.

Isto tako traži od hrvatske Vlade da temeljem odredbi Ustava RH zaštiti hrvatske branitelje od neutemeljenih progona, a ako postoje bilo kakvi elementi za kazneni progon da to utvrde nadležna tijela Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju nakon sastanka, kojem su nazočili i ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić te državni tajnik Zoran Komar.

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata izrazila je i zabrinutost zbog uhićenja hrvatskog branitelja (Tihomira Purde) naglasivši kako su "hrvatski branitelji i njihove obitelji, invalidi Domovinskog rata, roditelji poginulih branitelja, kao i svi stradalnici Domovinskog rata, ali i cjelokupna dobronamjerna hrvatska javnost sa zgražanjem, nevjericom i zabrinutošću primili vijest o sada već drugom uhićenju hrvatskog branitelja".

Sa zgražanjem i zabrinutošću također je primljena vijest o popisu vukovarskih i osječkih hrvatskih branitelja optuženih za ratne zločine i za koje je Srbija raspisala međunarodnu tjeralicu, navodi se. "Poglavito smo zabrinuti kada znamo kada i u kakvim okolnostima su nastajali popisi i optužnice koje je kreiralo Vojno tužiteljstvo Srbije 90-tih godina, te kakvim su stravičnim fizičkim i psihičkim torturama bili izloženi hrvatski branitelji koji su u to vrijeme bili zatočeni u srpskim koncentracijskim logorima.

Narečeni događaji ne samo da uznemiruju hrvatske branitelje i skandaliziraju hrvatsku javnost već ponovno vraćaju i oživljavaju ionako svježe ratne traume i ne pridonose proklamiranom pomirenju Hrvatske i Srbije kako bi se korak po korak prevladale ratne strahote", naglašeno je u priopćenju sa sastanka Republičke koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u proširenom sastavu, koje je potpisao predsjednik Koordinacije Đuro Dečak.