c S
Dnevne novosti

Sanitetska djelatnost izdvojena iz hitne medicine

13.01.2011 07:15 ZAGREB, 12. siječnja 2011.(Hina), Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na sjednici u srijedu donijelo je odluku da se sanitetski prijevoz razdvoji od hitne medicine u samostalnu djelatnost, u skladu s izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Utvrđen je i broj potrebnih timova za sanitetski prijevoz po županijama prema stvarnim potrebama, pa je broj timova povećan sa 364 na 408. Time je, ističe se u priopćenju nakon sjednice, značajno povećana dostupnost ovog oblika zdravstvene zaštite. S nastalim promjenama usklađeni su i opći akti HZZO-a čime je stvorena podloga za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja za djelatnost sanitetskog prijevoza.

Upravno vijeće utvrdilo je danas i privremene bolničke limite za 2011. godinu koji se odnose na obvezno i dopunsko zdravstveno osiguranje, te ozljede na radu i profesionalne bolesti. Dodaje se kako su zahvaljujući spajanju zagrebačkih bolnica, rashodi HZZO-a smanjeni za dodatnih 36 milijuna kuna.

Kako je od 1. siječnja HZZO postao nositelj obavljanja poslova obveznog zdravstvenog osiguranja i za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti te specifične zdravstvene zaštite radnika, koje je do tada obavljao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu, donesena je odluka o objavi Natječaja za sklapanje ugovora o provođenju specifične zdravstvene zaštite radnika koji će se objaviti u sredstvima javnog priopćavanja. Izmjenom općih akata HZZO-a utvrđen je broj timova specijalista medicine rada po županijama u skladu s Mrežom javne zdravstvene službe, navodi se u priopćenju.