c S
Dnevne novosti

HZZO ulazi na tržište dodatnog osiguranja

13.01.2011 07:16 ZAGREB, 12. siječnja 2011.(Hina), Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) planira, nakon dopunskog zdravstvenog osiguranja u kojemu pokriva više od 95 posto tržišta, do kraja godine ući i na tržište dodatnog zdravstvenog osiguranja gdje će, prema riječima direktora Tihomira Strizrepa, građanima nastojati ponuditi police osiguranja koje će biti inovativne u odnosu na ono što nude privatni osiguravatelji, te im omogućiti da dobiju viši standard zdravstvene usluge.

Strizrep ističe kako je sve još u početnoj fazi. Upravno vijeće HZZO-a u prosincu 2010. donijelo je Pravila uspostavljanja i provođenja dodatnog zdravstvenog osiguranja, kao podlogu za određivanje vrste usluga i cijenu polica. One bi građanima trebale biti ponuđene u zadnjem kvartalu ove godine, dok bi cijeli projekt trebao zaživjeti počekom iduće godine. "Uvođenjem dodatnog osiguranja građanima želimo pružiti mogućnost za viši standard zdravstvene usluge, no to nikako ne znači da će im se smanjiti bilo koje pravo iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Osiguranicima ćemo tako ponuditi nove mogućnosti u zdravstvenom osiguranju", ističe Strizrep. Dodaje kako je skupa medicinska oprema nabavljena za potrebe svih osiguranika HZZO-a , bez obzira imaju li samo obvezno osiguranje ili su i dopunsko i dodatno zdravstveno osigurani. Police dodatnog osiguranja na tržištu zasad nudi više privatnih osiguravajućih kuća, a one najčešće pokrivaju redoviti godišnji sistematski pregled te pojedine specijalističke preglede i laboratorijske usluge. Građanima se nude i skuplje police koje pokrivaju, među ostalim, manje operacijske zahvate, poseban smještaj i prehranu u bolnici i slično.