c S
Dnevne novosti

Izaslanstvo OS RH u Zapovjedništvu NATO-a za transformaciju

13.01.2011 07:13 ZAGREB, 12. siječnja 2011.(Hina), Drugi dan službenog posjeta SAD-u načelnik Glavnog stožera OS RH general Josip Lucić posjetio je Zapovjedništvo NATO-a za transformaciju (Allied Command Transformation-ACT) u Norfolku u Virginiji, priopćeno je u srijedu iz MORH-a.

Hrvatsko izaslanstvo primio je zamjenik zapovjednika ACT-a general pukovnik Mieczyslaw Bieniek. Tijekom razgovora istaknuta je bliska suradnja sa zapovjedništvom za transformaciju u integracijskim procesima Republike Hrvatske u NATO te je potvrđena spremnost za nastavak dobre suradnje, nastavlja se u priopćenju.

Predstavnici ACT-a istaknuli su da je suradnja s Hrvatskom jedna od najintenzivnijih, naglasivši da je Hrvatska prepoznala i u znatnoj mjeri iskoristila mogućnosti toga zapovjedništva u prilagodbi i izgradnji sposobnosti svojih oružanih snaga kao članice NATO-a. Razgovaralo se i o daljnjem razvoju vojnih sposobnosti OSRH te o dosegnutu stupnju razvoja obalne straže kao jednog od najvažnijih doprinosa OS-a civilnom društvu.

General Bieniek je na kraju sastanka naglasio da je ulazak Hrvatske u NATO posebno važan jer zemljama u regiji pokazuje da ozbiljnim pristupom i dobrom pripremom nije nedostižan cilj ulaska u NATO. Za boravka u Norfolku načelnika Glavnog stožera OS RH u američkom Zapovjedništvu združenih operacija (USJFCOM) primio je zapovjednik USJFCOM-a general zbora Raymond T. Odierno. Hrvatskom izaslanstvu predstavljeni su status, mogućnosti i sposobnosti toga zapovjedništva. Tijekom sastanka razgovaralo se i o mirovnim operacijama, po priopćenju.