c S
Dnevne novosti

Josipović podržava Povelju za novi početak

14.01.2011 07:08 ZAGREB, 13. siječnja 2011.(Hina), Predsjednik Republike Ivo Josipović podržao je u četvrtak Povelju za novi početak, dokument koji mu je predstavilo Nacionalno vijeće za konkurentnost (NVK), a kojim se definiraju ciljevi razvoja Hrvatske do 2025. godine.

NVK smatra kako treba na nacionalnoj razini postaviti jasne i mjerljive ciljeve te viziju kako će Hrvatska izgledati za 15-tak godina, rečeno je nakon sastanka u Uredu Predsjednika. Ciljevi su do 2025. godine povećati BDP po stanovniku na 30.000 eura, kako bi Hrvatska dostigla projicirani prosjek EU-a, povećati ukupnu zaposlenost stanovništva sa sadašnjih 61,7 posto na 75 posto, te povećati udio visoko obrazovanih s 20 posto na 30 posto stanovništva.

Josipović je ocijenio da je Povelja potrebna Hrvatskoj jer su naša država i društvo u krizi, a ne samo EU nego i gotovo sve razvijene zemlje, korporacije, pa čak i nevladine organizacije imaju svoju viziju razvoja u idućih deset godina. Radi se o dokumentu relativno visoke razine općenitosti, no važno je da u konačnoj verziji, za tjedan ili dva, dobije potporu ključnih faktora u našem društvu, istaknuo je Josipović.

Na upit o opasnosti da i Povelja, kao i brojni prijašnji slični dokumenti, ostane samo "mrtvo slovo na papiru" Josipović je rekao kako ne možemo biti sigurni da će se ti ciljevi ostvariti jer iza svake političke i društvene proklamacije mora stajati konkretan rad, pa će se tek vidjeti tko je spreman voditi politiku sukladnu proklamiranim ciljevima. Uvjeren sam da će mnoge političke opcije podržati te ciljeve i obećati rast BDP-a, veću zaposlenost i obrazovanje, no oni koji samo obećavaju a ne ostvaruju nestat će s političke scene, kaže Josipović.

Predsjednik NVK-a Ivica Mudrinić ističe da je Hrvatskoj potreban "novi početak" zato jer je dosadašnji model ekonomskog rasta i društvenog razvoja potrošen. Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač smatra da će ciljeve iz Povelje svaka politička opcija i Vlada sigurno podržati, a premijerka Jadranka Kosor i njezina Vlada već su to učinili. U Povelji su općeniti ciljevi oko kojih se svi možemo složiti, a svi društveni slojevi moraju u svojem segmentu učiniti nešto da bi se ti ciljevi ostvarili, rekao je Popijač.

Predsjednik Uprave Atlantic Grupe Emil Tedeschi ocijenio je povelju kao, prvenstveno, političko pitanje, jer će se pokazati hoće li se iza tako apstraktnih teza, ali jasno mjerljivih ciljeva, potpisati čelnici ključnih političkih stranaka. Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešmir Sever napomenuo je da su sindikati spremni poduprijeti Povelju ali će inzistirati da se njome prvenstveno vrednuje radnika, jer ne žele "da se u općenitosti izgubi čovjek". 

U dokumentu treba doraditi još neke stvari, primjerice spomenuta je borba protiv društvene pohlepe određenih struktura koje su dovele društvo u sadašnju situaciju, bilo da je riječ o pohlepi političkih moćnika ili onih među poslodavcima, kaže Sever.