c S
Dnevne novosti

Vlada suglasna s izmjenama statuta HZZO-a

14.01.2011 07:16 ZAGREB, 13. siječnja 2011.(Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske dala je suglasnost na Izmjene i dopune Statuta Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, a kojima Zavod, među ostalim, preuzima poslove zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu te mu je omogućeno i provođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja.

Kako je izvijestio vladin Ured za odnose s javnošću, Zakon o zdravstvenom osiguranju zaštite zdravlja na radu prestao je važiti 1. siječnja 2011. godine. Izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju utvrđen je jedinstveni nositelj obavljanja poslova obveznog zdravstvenog osiguranja, a poslove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu od 1. siječnja 2011. preuzeo je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje donijelo je izmjene i dopune Statuta tog Zavoda. Kao djelatnosti Zavoda određeni su poslovi provođenja zdravstvenog osiguranja zaštite zdravlja na radu te se uvodi novi pomoćnik ravnatelja Zavoda i to za zaštitu zdravlja na radu. Nadalje, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju Zavodu je omogućeno provođenje dodatnog zdravstvenog osiguranja te su s tim u vezi izvršene odgovarajuće izmjene u Statutu.

Pored toga, pomoćnik ravnatelja za dopunsko zdravstveno osiguranje preimenovan je u pomoćnika ravnatelja za dodatno zdravstveno osiguranje. Izmijenjen je članak 55. statuta te je potanko uređeno imenovanje i razrješenje rukovoditelja područnih ureda Zavoda u skladu sa Zakonom o ustanovama i propisima koji uređuju zasnivanje radnog odnosa u javnim službama, navodi se u priopćenje.