c S
Dnevne novosti

Ministarstvo uprave priprema izmjene Izbornog zakona

15.01.2011 07:17 ZAGREB, 14. siječnja 2011.(Hina), Radna skupina Ministarstva uprave izradila je nacrt izmjena Izbornog zakona, koji bi se, nakon što ga raspravi radna skupina, krajem siječnja trebao naći pred vladom, a kojim bi se ujednačila izborna procedura i smanjili troškovi svih vrsta izbora u Hrvatskoj.

Zakonskim izmjenama želi se ujednačiti izborna proceduru za predsjedničke i parlamentarne izbore, ali i za obje vrste lokalnih izbora - one za predstavnička tijela, ali i za gradonačelnike i župane, doznaje se u Ministarstvu uprave koje je predlagač zakonskih izmjena. Njima bi se ujednačili rokovi za kandidaturu i trajanje izborne šutnje na svim izborima.

Za poboljšanje učinkovitosti predlaže se i ujednačavanje sastava biračkih odbora, te jasno određivanje uloge promatrača, što je do sada bilo različito za pojedine izbore. Omogućilo bi se i istodobno održavanje različitih izbora te smanjili troškovi rada tijela koja sudjeluju u izbornoj proceduri. Radna skupina još će tijekom siječnja raspravljati o nacrtu zakonskih izmjena, a koncem siječnja trebao bi biti predložen Vladi.