c S
Dnevne novosti

Bošnjaković: nema nadzora hrvatskog pravosuđa

15.01.2011 07:16 ZAGREB, 14. siječnja 2011.(Hina), Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, komentirajući izjavu srbijanske ministrice Snežane Malović da Srbija u slučaju Purda može obavljati nadzor nad hrvatskim pravosuđem, u emisiji "Poligraf "Hrvatskog radija izjavio je kako to nije moguće, jer u Hrvatskoj kao suverenoj i pravno uređenoj državi takve vrste nadzora ne može biti.

S tim u vezi istaknuo je da je Hrvatska država vladavine prava na korak do zatvaranja poglavalja 23 (pravosuđe i temeljna prava). Gostujući u istoj emisiji predstojnik Ured predsjednika Republike Joško Klisović je također rekao da nikakavog monitoringa ne može biti. Suradnja dviju vlada, ministarstava, tužiteljstava "da", monitoring "ne", rekao je Joško Klisović.

Srbijanska ministrica Malović je jučer u Beogradu izjavila da prepuštanje dokaza hrvatskome pravosuđu ne znači da se srbijansko pravosuđe potpuno povlači iz tog slučaja. Srbija ima pravo nadzora i sagledavanja što je učinjeno na razini hrvatskoga pravosuđa. Ako srbijansko pravosuđe ne bude zadovoljno samom odlukom i, kako je rekla ministrica Malović, "ishodom postupka", ono taj postupak ponovno može aktivirati.

Odgovarajući na pitanje slušatelja što će biti s drugim hrvatskim braniteljam Veljkom Marićem, uhićnim na granici Srbije i Bugarske u travnju 2010., ministar Bošnjaković je rekao kako sada postoji pravni okviri da se i taj slučaj riješi kao i slučaj Purda.