c S
Dnevne novosti

Na Swobodino izvješće 93 amandmana, većina ih se odnosi na borbu protiv korupcije

17.01.2011 07:20 BRUXELLES, 16. siječnja 2011.Hina, Zastupnici Europskog parlamenta podnijeli su 93 amandmana na izvješće izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode, u kojima se, između ostaloga, čestita Hrvatskoj za hrabrost da se obračuna s korupcijom među političkom elitom i poziva da se ispitaju navodi bivšeg šefa carine da je dio nezakonito stečena novca išao za lobiranje u Bruxellesu.

Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta raspravljat će 25. siječnja u drugom čitanju o Swobodinu izvješću i podnesenim amandmanima, a dan poslije, 26. siječnja, odbor će izglasati prijedlog rezolucije koji se onda upućuje na plenarno zasjedanje Europskog parlamenta, koji bi o tome trebao glasovati u veljači 2011.

Troje zastupnika iz socijalističke frakcije u Europskom parlamentu Goran Farm (Švedska), Ricahard Howitt (Velika Britanija) i Veroniqe De Keyser (Belgija) podnijeli su amandman u kojem se izražava "ozbiljna zabrinost zbog svjedočenja bivšeg šefa hrvatske carine i rizničara HDZ-a Mladena Barišića pred nacionalnom anti-korupcijskom agencijom USKOK, posebice u pogledu uporabe novca stečenog kroz nezakonito poslovanje za plaćanje lobista u Bruxellesu".

U amandmanu se također poziva tijelo EU za borbu protiv prijevara OLAF da "tijesno surađuje s hrvatskim vlastima kako bi se to pitanje razjasnilo". Isti zastupnici čestitaju Hrvatskoj na pokazanoj "hrabrosti u pogledu optužbi za korupciju svoje političke elite", te se "u tom pogledu bilježi zahtjev Ureda hrvatskog državnog odvjetnika za skidanje imuniteta Ivi Sanaderu i izdavanje uhidbenog naloga, te se od hrvatskog i austrijskog pravnih sustava očekuje da djeluju sukladno načelima sudske neovisnosti i pravilima EU-a o izručenju". Najveći dio amandmana odnosi se na borbu protiv korupcije.

Izvjestitelj Swoboda podnio je amandman na svoj tekst u kojemu ponešto ublažava raširenost korupcije u zemlji. Umjesto rečenice da korupcija "ostaje široko rasprostranjena u Hrvatskoj i da korupcija obuhvaća gotovo sve segmenta društva, Swoboda sada predlaže da se kaže "kako se čini da je korupcija široko rasprotranjena i kako se čini da obuhvaća gotovo sve segmente društva". Zastupnici Europske pučke stranke Bernd Posselt (Njemačka), Cristian Dan Preda (Rumunjska) predložili su da se izbaci dio o širokoj rasprostranjenosti korupcije te da se pozdrave napori hrvatske vlade u "zauzimanju čvrstog stajališta protiv svih oblika korupcije".

Nekoliko amandmana odnosi se na hrvatsku suradnju s Haškim sudom, ali se u svima zadržava dio iz originalnog Swobodina izvješća u kojem se Vijeće EU-a poziva da uzme u obzir odluku Sudskog vijeća prema kojoj se ne može s punom sigurnošću utvrditi da topnički dnevnici, koje tužiteljstvo traži, još uvijek postoje.

Slovenski zastupnici iz socijalističke frakcije Tanja Fajon i Zoran Thaler podnijeli su amandman u kojem kažu da se "sloboda izražavanja, uključujući slobodu i pluralizam medija općenito poštuju", a hrvatske vlasti se pozivaju da "pojačaju istragu o prijetnjama novinarima koji rade na slučajevima korupcije, organiziranog kriminala i drugih nezakonitih aktivnosti". Oni također pozdravljaju presudu za ubojstvo Ive Pukanića, ali ističu da HRT i dalje ima poteškoća s izborom novog ravnatelja.