c S
Dnevne novosti

Inzko i Žbogar razgovarali o stanju u BiH

17.01.2011 07:08 MOSTAR, 15. siječnja 2011.(Hina), Visoki međunarodni predstavnik i posebni predstavnik EU u BiH Valentin Inzko i ministar vanjskih poslova Slovenije Samuel Žbogar pozvali su tijekom sastanka održanog u subotu u Ljubljani političare u BiH da što prije ustroje vlast u toj zemlji i provedu reforme koje bi zemlju približile euroatlantskim integracijama, priopćili su iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

"Politički čelnici moraju promijeniti kurs i hitno nastaviti s procesom formiranja vlasti i drugim reformama koje su već odavno trebale biti provedene", rekao je austrijski diplomat. "Oni će biti odgovorni za razvoj i napredak njihove zemlje i to ne samo u naredne četiri godine već i u sljedećim desetljećima", istaknuli su Inzko i Žbogar.

Pri tome su sugovornici ocijenili da ključni izazovi uključuju "vraćanje zemlje na put euroatlantskih integracija i postizanje konsenzusa o sveobuhvatnoj ustavnoj reformi". "Ako stranke iskoriste ovu priliku, Bosna i Hercegovina može početi koristiti sve pogodnosti pozitivnih promjena u regiji", rekao je slovenski ministar Žbogar.

Inzko je zahvalio ministru Žbogaru na ključnoj ulozi koju je Slovenija odigrala u nastojanjima da se osigura bezvizni režim za građane BiH, istaknuvši da "građani BiH žele daljnji napredak na putu integracija u EU".

Više od tri mjeseca od održanih općih izbora u BiH ne nazire se uspostava vlasti zbog različitih stajališta većinskih bošnjačkih stranaka SDP-a i SDA koje su sa HSP-om i Narodnom strankom Radom za boljitak postigle politički sporazum naspram skupine većinskih hrvatskih i srpskih stranaka dva HDZ-a u BiH te Saveza nezavisnih socijaldemokrata i Srpske demokratske stranke kojima se priključila i probošnjačka stranka Savez za bolju budućnost BiH.

SDP BiH zagovara ustroj vlasti na programskoj platformi bez vodećih hrvatskih stranaka, dva HDZ-a, koje pak zahtijevaju da u vlasti budu stranke koje su dobile većinsku potporu hrvatskih glasača.