c S
Dnevne novosti

Pupovac: SDSS ostao u koaliciji zbog borbe protiv korupcije

17.01.2011 07:09 ZAGREB, 16. siječnja 2011.(Hina), Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u nedjelju gostujući u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" da je njegova stranka odlučila ostati u vladajućoj koaliciji zbog tri prioritetne stvari koje vlada treba rješavati, a to su borba protiv korupcije, borba s teškom gospodarskom situacijom i ulazak Hrvatske u EU.

"Hrvatska je ne samo u ekonomskoj nego u ozbiljnoj političkoj krizi, krizi političkih i državnih istitucija i HDZ mora riješiti svoj dio. Ako je premijerka Kosor odlučila to uraditi, a odlučila je da kroz stranku i državu učini dobar dio toga, onda u tome ima našu potporu", rekao je Pupovac. Smatra da je učinjena ozbiljna rekonstrukcija vlade, a na pitanje je li njome trebao biti obuhvaćen i ministar Božidar Kalmeta za kojeg se vezuju brojne afere, Pupovac je odgovorio kako je to svar HDZ-a - da unutar svojih redova napravi ono što mora napraviti.

"Neke smo stvari postigli, a neke će biti postignute", rekao je odgovarajući zašto se prije tri godine zalagao za Kalmetin odlazak, a danas ne, iako se u međuvremenu povećao broj afera u njegovu resoru. Osvrćući se na promjene izbornog zakona koji, prema u javnosti prisutnoj tezi, idu u korist SDSS jer im jamči sva tri zastupnika u Saboru, Pupovac je ocijenio da se ne radi o favoriziranju njegove stranke nego su promjene izbornog zakona od goleme važnosti za hrvatsku političku kulturu i za Srbe u Hrvatskoj.

Time je, kaže, promijenjeno nešto što je godinama bilo protuustavno i protuzakonito, a što nije smetalo mnogima "koji danas skaču", a to je da pripadnici nacionalnih manjina na biračkom mjestu više neće morati odgovarati hoće li glasovati kao pripadnici manjina ili kao građani. Srpska manjina, dodaje Pupovac, imat će zajamčena tri predstavnika, ali će pet srpskih stranaka imati mogućnost izlaska i na opće izbore sa svojim listama te tako, i uz pomoć glasova nesrba, povećati broj zastupnika.

Pupovac je komentirao i kaznenu prijavu koja je protiv njega podnesena zbog navodnih financijskih nepravilnosti u poslovanju SNV-a. Rekao je kako su neki činjenicu da je projekt SNV-a koji se ticao Srba na Kosovu, financirala jedna međunarodna organizacija željeli iskoristiti da bi SNV optužili da ih netko kupuje i podmićuje. Dodao je da je jedan od aktera Nenad Vlahović zbog iznošenja neutemeljenih podataka prije više od godinu dana smijenjen s mjesta potpredsjednika SNV-a.

Na pitanje urednika i voditelja emisije Alekandra Stanković je li politička korupcija i to što je za mandata današnje premijerke i bivše potpredsjednice Vade i ministrice broj branitelja narastao na pola milijuna, Pupovac je uz ostalo odovorio kako je to bila pogrešna mjera socijalne politike i pogrešna procjena da će to osigurati socijalni mir u uvjetima provedbe brojnih reformi te da će to naša ekonomija izdržati.