c S
Dnevne novosti

Nova MUP-ova web stranica "Integrirano upravljanje granicom"

17.01.2011 07:08 ZAGREB, 14. siječnja 2011.(Hina), Nova web stranica "Integrirano upravljanje granicom" Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) od petka je dostupna javnosti preko službene web stranice toga ministarstva na kojima je ta vijest i objavljena.

Time je, navodi se, omogućeno da i javnost svojim konstruktivnim prijedlozima, kritikama, ali i pohvalama, pridonese učinkovitom i transparentnom modelu integriranog upravljanja granicom Republike Hrvatske. Dodaje se da je odluku o puštanju u rad nove web stranice donijela međuresorna radna skupina za integrirano upravljanje granicom na sastanku 12. siječnja ove godine.

Podsjeća se da u Republici Hrvatskoj "Koncept integriranog upravljanja granicom", koji je u skladu s takvim konceptom Europske unije, provode mjerodavne granične i druge državne službe od 21. travnja 2005. kada je hrvatska vlada usvojila Strategiju integriranog upravljanja granicom i njezin provedbeni akcijski plan, te donijela odluku o osnivanju međuresorne radne skupine u kojoj su predstavnici MUP-a, ministarstava financija, poljoprivrede i zdravstva te Državnog inspektorata, a MUP je koordinator.

Taj koncept zahtijeva blisku suradnju i zajednički rad na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini svih središnjih tijela državne uprave i pravnih subjekata koji su poslovnim interesima vezani uz granični promet, kao i učinkovitu međunarodnu suradnju. Njegov glavni cilj je djelotvorno i proaktivno suzbijanje bilo kakvog oblika prekograničnoga kriminala, a osobito nezakonitog prometa roba, nezakonitih migracija, trgovine ljudima, krijumčarenja droge, oružja i nuklearnih tvari, kao i svih oblika terorizma, uključujući i neširenje oružja za masovno uništavanje, uz istovremeno osiguravanje što bolje protočnosti prometa preko državne granice.

Uvođenjem toga koncepta ostvarena je brža i neposredna komunikacija, međusobna povezanost, usklađivanje rada i suradnja između graničnih službi unutar države, ali i sa službama država u okružju. Njegovom provedbom su u velikoj mjeri usklađene granične procedure između svih službi, skraćeno vrijeme njihova obavljanja, ubrzan prekogranični promet ljudi, prijevoznih sredstava, roba i pošiljaka koje podliježu veterinarskom, fitosanitarnom i sanitarnom pregledu.

Time su smanjeni troškovi gospodarskim subjektima koji se bave izvozno/uvozno djelatnošću, povećala se sigurnost ljudi i njihove imovine u prekograničnom prometu i u velikoj mjeri pridonijelo se sustavnijem očuvanju zdravlja ljudi, biljaka i životinja, a strateškim dokumentima s ovoga područja omogućeno je uključivanje i drugih državnih tijela, kao što je to primjerice Ministarstvo kulture u čijoj je nadležnosti očuvanje kulturnoga blaga i ostalih nacionalnih prirodnih bogatstava.