c S
Dnevne novosti

Obama: Omogućiti nesmetan rad sudu za Libanon

18.01.2011 07:20 WASHINGTON, 18. siječnja 2011.(Hina/Reuters/AFP), Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je u ponedjeljak podizanje optužnice za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja izjavivši kako sudu za Libanon, što ga podupiru Ujedinjeni narodi, mora biti omogućen nesmetan nastavak rada.

"Ova akcija predstavlja važan korak prema okončanju ere nekažnjavanja ubojstva u Libanonu i postizanja pravde za libanonski narod", rekao je Obama u pisanoj izjavi. Glavni tužitelj međunarodnoga Posebnog suda za Libanon (STL) podigao je u ponedjeljak optužnicu u okviru istrage o atentatu na bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja 2005. u Bejrutu, priopćio je sud.

"Glavni tužitelj suda predao je predistražnom sucu optužnicu s dokaznim materijalom", rekao je voditelj sudske pisarne Herman von Hebel u priopćenju. "Sadržaj optužnice zasad je tajan", dodao je on. Sadržaj će ostati tajan još šest do deset tjedana, dok predistražni sudac, Belgijanac Daniel Fransen, ne prouči optužnicu i odluči ima li dovoljno dokaza na suđenje.

STL, osnovan 2007. na zahtjev Libanona na temelju UN-ove rezolucije, sudi odgovornima za napad kamionom punim eksploziva u kojemu su 14. veljače 2005. u središtu Bejruta ubijeni Rafik Hariri i još 22 osobe. "Znam da je ovo značajno i emotivno osjetljivo razdoblje za libanonski narod i mi se pridružujemo pozivima međunarodne zajednice upućenu svim libanonskim čelnicima i frakcijama da sačuvaju mir i suzdržanost", rekao je Obama.

Prema njegovim riječima, Posebnom sudu za Libanon treba omogućiti neometan rad bez miješanja sa strane. "Svaki pokušaj poticanja napetosti i nestabilnosti, u Libanonu ili regiji, samo će potkopati samu slobodu i aspiracije koje ima libanonski narod a što ih podupiru tolike nacije", istaknuo je Obama. On je dodao kako su Sjedinjene Države "veliki prijatelj Libanona" te da zajedno s drugim zemljama podupiru libanonski suverenitet, neovisnost i stabilnost.

Neki za napad na Haririja optužuju Hezbollah, moćnu šijitsku stranku, ali je njezin vođa Hassan Nasrallah u nedjelju navečer rekao da će se "braniti" od svih optužba, ne rekavši kako. Libanonski dužnosnici i zapadni diplomati rekli su kako očekuju da će sud optužiti pripadnike Hezbollaha za sudjelovanje u atentatu. Hezbollah pak negira takvu ulogu i opisuje sud kao "izraelsko sredstvo".

Vlada libanonskog premijera Saada Haririja, Rafikova sina, pala je u srijedu nakon ostavke ministara Hezbollaha i njihovih saveznika. Hezbollah optužuje sud da sudjeluje u "izraelsko-američkoj uroti" protiv njega i već mjesecima čini pritisak na Saada Haririja da ne prizna sud, što ovaj ne želi učiniti.