c S
Dnevne novosti

Napolitano i Turk podupiru pristupanje Hrvatske EU-u

18.01.2011 07:34 RIM, 17. siječnja 2011.(Hina/ANSA), Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano na susretu sa slovenskim predsjednikom Danila Turkom u Rimu pozvao je da se odnosi Italije, Slovenije i Hrvatske razvijaju u "duhu Trsta", duhu čiji je okvir Europska unija a cilj prijateljstvo i suradnja, izvijestila je agencija ANSA.

U tom duhu, rekao je Napolitano, prva je stvar podržati i do cilja dovesti kandidaturu Hrvatske za članstvo u Europskoj uniji. "Hrvatska je još uvijek izvan EU-a ali je među zemljama zapadnog Balkana najbliža ulasku. Mi, Italija i Slovenija podržavamo kandidaturu", rekao je Napolitano.

"Duh Trsta", navodi ANSA, referenca je na "Koncert prijateljstva", koncert glazbenika iz tri zemlje pod ravnanjem Riccarda Muttija održan prošlog srpnja u Trstu kojemu su nazočili predsjednici Napolitano, Turk i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

O "duhu Trsta" govorio je i slovenski predsjednik Turk, koji se nalazi u prvom državnom posjetu Italiji, izrazivši želju da tršćanski koncert potakne da se gleda u budućnost, na mogućnost razvoja zajedničkih projekata i "pogleda na našu povijest iz druge točke gledanja" s povijesnom vizijom koja će očuvati sjećanje.