c S
Dnevne novosti

Pocar: progon zločina primarna odgovornost nacionalnih država

18.01.2011 07:37 ZAGREB, 17. siječnja 2011.(Hina), Sudac Haaškog suda (ICTY) Fausto Pocar izjavio je u ponedeljak u Zagrebu da nakon raspuštanja ICTY-a progon ratnih zločina ostaje primarna zadaća nacionalnih država koje su već dokazale da su sposobne procesuirati zločine povezane s ratovima devedesetih godina prošlog stoljeća.

"Progon ratnih zločina ostaje primarna odgovornost država, jer je ICTY privremeni sud koji ima vremenski ograničeni mandat", rekao je Pocar na stručnom skupu sudaca regije u zagrebačkom hotelu "Palace". "Nacionalna pravosuđa dokazala su svoju nepristranost i funkcionalnost i progon ratnih zločina nastavit će se i nakon raspuštanja ICTY-a", dodao je taj ugledni sudac Haaškog suda koji bi sve žalbene postupke trebao završiti do kraja 2014.

Oko 20 sudaca iz regionalnih zemalja i ICTY-a sudjeluje na skupu o procesuiranju ratnih zločina u sklopu projekta "Pravda i ratni zločini", koji organizira OESS, a financira Europska unija. Savjetnik u Delegaciji EU-a u Hrvatskoj Paolo Berizzi rekao je da je za Hrvatsku poglavlje 23. Pravosuđe i temeljna prava jedno od najvažnijih u pristupnim pregovorima i istaknuo da Unija očekuje konkretne rezultate. "EU želi vidjeti istrage i progone počinitelja ratnih zločina, reviziju presuda donesenih u odsutnosti te regionalnu suradnju na ovome području", dodao je Berizzi ističući da to nije samo posao vlade, nego kolektivni zadatak vlasti, pravosuđa i cijeloga društva.

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin smatra da objektivnost i nepristranost sudova dolazi osobito do izražaja u suđenjima za ratne zločine koja se moraju temeljiti na presumpciji nevinosti. "Nitko ne mora dokazivati nevinost, dokazuje se krivnja u poštenom i zakonitom postupku", istakno je Hrvatin koji osobito važnim drži da se suđenjima ne povrijede žrtve, njihove obitelji, pa i cijeli narod.

"Pravda i ratni zločini" projekt je koji EU financira s 4 milijuna eura, a provodi ga Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava u partnerstvu s ICTY-e, Međuregionalnim institutom UN-a za istraživanje kriminaliteta i pravde te misijama OESS-a u regiji.