c S
Dnevne novosti

Braniteljske udruge od HHO-a i HRT-a traže zaštitu

18.01.2011 07:19 ZAGREB, 17. siječnja 2011.(Hina), Trinaest braniteljskih udruga u pismima Programskom vijeću HRT-a i HHO-u izrazilo je nezadovoljstvo načinom na koji mediji prikazuju hrvatske branitelje i štetom koju im na taj način nanose te je od njih zatražilo da ih zaštite od "medijskog progona kojem su sustavno izloženi stavljanjem u kontekst korupcije te prikazivanjem kao privilegiranih korisnika proračuna".

"Također se kroz medije želi relativizirati Domovinski rat, njegove žrtve, svi građani Hrvatske i traume koje i danas osjećaju brojni branitelji i njihove obitelji. Najnoviji primjer toga je i posljednja emisija Aleksandra Stankovića u kojoj su ponovno iznesene brojne neistine te je na neargumentiran i površan način govoreno o Domovinskom ratu, čime se omalovažavaju hrvatski branitelji i žrtva koju su podnijeli u stvaranju slobodne Hrvatske", navodi se u pismu.

Udruge iz Domovinskog rata ističu kako je većina hrvatskih branitelja radno aktivna i ostvaruje svoje pravo na rad i zaposlenje, pod istim uvjetima i postupcima, kao i svi drugi hrvatski građani ne koristeći se pri tome nekim posebnim pravima, olakšicama ili pogodnostima bez obzira na utvrđen status hrvatskog branitelja. "Tek manji broj hrvatskih branitelja, oko 10 posto, koristi se nekim od prava propisanih zakonom o pravima branitelja, što je već više puta ponovljeno.

Ta se činjenica namjerno zanemaruje u medijima jer je iznošenje brojke od pola milijuna branitelja ipak za medije zanimljivije i senzacionalnije od istine", dodaje se u pismu. Braniteljske udruge napominju kako se većina prava branitelja propisana zakonom odnose na prava koja mogu ostvariti isključivo ratni vojni invalidi i članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih branitelja, te mogućnost ostvarivanja pojedinih prava dodatno ovisi i o godinama života, imovinskom cenzusu ili razdoblju sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Budući da mediji svojim površnim, zlonamjernim i neargumentiranim informiranjem hrvatske javnosti stvaraju neopravdano negativnu sliku o hrvatskim braniteljima, potiču i šire govor mržnje te na taj način ugrožavaju osobno dostojanstvo i dostojanstvo naših obitelji, ocjenjuju udruge.

Udruge iz Domovinskog rata pozivaju HRT i HHO da im kao javne ustanove pruže potrebnu zaštitu kako bi se napokon zaustavio medijski progon i o Domovinskom ratu i hrvatskim braniteljima progovorilo na način na koji zaslužuju. Također su izrazile spremnost o svemu razgovarati s predstavnicima HRT-a i HHO-a, i to što prije, na prihvatljiv, utemeljen i civilizacijski način.