c S
Dnevne novosti

Božanić: novi pravilnik ne prejudicira granicu

20.01.2011 07:13 ZAGREB, 19. siječnja 2011.(Hina), Državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić rekao je kako Pravilnik o granicama u ribolovnom moru Republike Hrvatske ni u kom dijelu nije sporan jer se, kako je istaknuo, vanjske granice ribolovnog mora ne mijenjaju i ničim ne prejudiciraju međudržavnu granicu u Savudrijskoj vali.
Božanić je za treći Dnevnik HTV-a istaknuo kako su temeljem novog Zakona o morskom ribarstvu morali donijeti nove pravilnike, pa tako i o granicama u ribolovnom moru.

"Taj pravilnik ni u kom dijelu nije sporan, jer se vanjske granice ribolovnog mora apsolutno ne mijenjaju, pa tako ni granice ribolovne zone A. Ona je samo podijeljena u tri podzone, a sjeverni dio je ostao nepromijenjen”, kazao je.

Božanić je istaknuo kako u tekstualnom dijelu Pravilnika piše da te granice ribolovne zone ničim ne prejudiciraju granicu te da ostaju takve do okončanja razgraničenja. "Ne vidim nikakvog problema, jer su te vanjske granice ostale identične", rekao je.

Slovenska oporba tražila je da Slovenija službeno reagira zbog novoga hrvatskog pravilnika o granicama ribolovnih područja jer je, kako ističe, u njemu kao međudržavna granica u Savudrijskoj vali navedena "crta sredine". Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je za Slovensku tiskovnu agenciju navelo da je spomenuti Pravilnik "jednostrani čin", ali da neće utjecati na arbitražni postupak.