c S
Dnevne novosti

Josipović u Berlinu s predsjednikom Bundestaga

20.01.2011 07:06 BERLIN, 19. siječnja 2011.(Hina), Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović službeni dio svog trodnevnog posjeta Njemačkoj započeo je u srijedu razgovorom s predsjednikom Bundestaga Norbertom Lammertom, koji je tom prigodom pružio Hrvatskoj punu podršku na putu u Europsku uniju.
„Razgovarali smo u prvom redu o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji a potvrđena je i njemačka podrška našim naporima“, rekao je Josipović nakon razgovora s predsjednikom Bundestaga Lammertom koje je ocijenio „odličnima“.

„Predsjednik njemačkog parlamenta prepoznao je reforme koje se čine u Hrvatskoj a posebno smo govorili o borbi protiv korupcije“, rekao je hrvatski predsjednik okupljenim novinarima.

Josipović je naglasio kako je Lammert posebice izrazio zanimanje za politiku koju Hrvatska vodi naspram zemalja u susjedstvu. „Tu je istaknuta podrška jer postoji svijest o tomu kako su mir u regiji i stabilnost u regiji važne za Hrvatsku ali i za cijelu Europsku uniju“, rekao je Josipović.

Hrvatski predsjednik je istaknuo kako očekuje da će i ostatak boravka u Njemačkoj „proći jednako uspješno“ kao i razgovori s Lammertom. Josipović bi se u četvrtak trebao sastati s njemačkim predsjednikom Christianom Wulffom te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Hrvatski predsjednik se osvrnuo i na vidno pojačane mjere osiguranja koje su nastupila nakon što je u ponedjeljak na adresu hrvatskog veleposlanstva u Berlinu stigla pošiljka u kojoj se nalazila bomba.

„Moram priznati da se osjećam sigurno i vjerujem da neće biti nikakva problema jer je Njemačka, kao i Hrvatska, sigurna zemlja“, zaključio je Josipović.Posjet završava u petak u Manzu susretom s njemačkim gospodarstvenicima i predstavnicima lokalnih vlasti.