c S
Dnevne novosti

Ugovor HRT-a i Vlade bez mišljenja Programskog vijeća

20.01.2011 07:07 ZAGREB, 19. siječnja 2011.(Hina), Prijedlog privremenog ugovora između Vlade i Hrvatske radiotelevizije (HRT), koji kao novinu u njezinom funkcioniranju uvodi novi Zakon o HRT-u nije dobio pozitivno mišljenje članova Programskog vijeća HRT-a ali će taj dokument o funkcioniranju, radu i programu HRT-a neovisno o tome biti ponuđen Vladi.
Član Vijeća Hašim Bahtijari kazao je u raspravi da je to preopćenit dokument koji ne omogućava nikakvu kontrolu ni nadzor kao ni političku i ekonomsku samostalnost te da ne sadrži prava, obveze i rokove.

Ugovor, smatra Bahtijari, treba precizirati da bude mjerljiv kako bi se kasnije moglo zaključiti je li ostvaren. Privremeni glavni ravnatelj HRT-a Josip Popovac kazao je da nije moguće ugovor razraditi po stavkama jer bi se time limitirali i da se ne mogu na nešto obvezati na duže razdoblje, a da ne dođe do izmjena.

Ovdje se govori o opsegu, a što se tiče specifičnosti to će biti uređeno programskim usmjerenjem, rekao je Popovac. Članovi Vijeća su glasovali o prijedlogu zaključka da daju pozitivno mišljenje uz obvezu da se u ugovor unesu njihove primjedbe, no od sedam nazočnih članova pet ih je bilo za, protiv je bila Anja Šovagović Despot a suzdržan Dragan Crnogorac, dok je za izglasavanje potrebno šest glasova, odnosno nadpolovična većina ukupnog broja vjećnika.

Predsjednik Programskog vijeća Zvonko Milas rekao je novinarima da su članovi raspravili prijedlog, ali da nisu donijeli nikakvo mišljenje a nada se da će primjedbama i dopunama pridonijeti njegovoj kvaliteti. Prema novom Zakonu o HRT-u privremeni glavni ravnatelj dužan je u roku od 45 dana od stupanja Zakona na snagu ponuditi Vladi privremeni ugovor o funkcioniranju, radu i programu HRT-a.

Vijeće, kaže Milas, ima zakonsku obvezu donijeti mišljenje a ukoliko ga ne donese prijedlog ide prema vladi bez mišljenja. Bahtijari je u raspravi o programu upitao kako je moguće da se bez Programskog vijeća ukidaju emisije koje su verificirane njegovim zaključcima, poput Otvorenog, Poslovnog kluba i Latinice i uvode nove. "Iza ovakvih odluka stoje nečiji interesi, zašto stalno izostaju informacije da se mijenja program HTV-a", kazao je.

Milas je nedopustivim ocijenio što je od svih televizija jedino središnji dnevnik HTV-a 15. siječnja krenuo s ponovljenom pričom o Amnesty Internationalu, a ne s prilogom o međunarodnom priznanju Hrvatske. Sjednica je prekinuta jer nakon odlaska dvoje vjećnika više nije bilo kvoruma.