c S
Dnevne novosti

Zagreb: Senat prihvatio Pravilnik o osiguravanju kvalitete

20.01.2011 07:02 ZAGREB, 19. siječnja 2011.(Hina), Senat Sveučilišta u Zagrebu prihvatio je Pravilnik o sustavu osiguravanja kvalitete kojim se uređuju cilj, svrha, područja vrjednovanja te ustroj osiguravanja kvalitete na tome sveučilištu.
Taj je pravilnik, među ostalim, važan i zato što je njime prvi put propisano 11 područja osiguravanja kvalitete, istaknula je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su rektor Aleksa Bjeliš i njegovi suradnici saželi zaključke sjednice Senata na kojoj je prihvaćen i spomenuti Pravilnik.

Neka od tih 11 područja su - pravila i postupci osiguravanja i unaprjeđenja sustava kvalitete sveučilišta, odobrenje, nadzor i periodično vrjednovanje studijskih programa, vrjednovanje studentskog rada, resursi za učenje i potpora studentima, osiguravanje kvalitete studenata , znanstveno-istraživačka i umjetnička djelatnost, mobilnost i međunarodna suradnja te javnost djelovanja.

Senat je raspravljao i o upisnim kvotama te prihvatio prijedlog kriterija za raspravu i postupak njihova prihvaćanja za akademsku godinu 2011./2012. Bjeliš je istaknuo da je pitanje upisnih kvota izuzetno važno za sveučilište jer ono za njih treba preuzeti odgovornost.

Dogovoreno je da do ožujka budu dovršen prijedlog tih kvota. Pritom, rekao je Bjeliš, sveučilište treba uvažiti potrebe tržišta iako nema sveobuhvatnih podataka i analiza o tim potrebama, a nedostaje i nacionalna politika. Ali, istaknuo je, sveučilište mora biti svjesno i svoje zadaće da obrazuje kadrove koji su od nacionalnoga interesa, a nisu tržišno konkurentni.

Prorektorica Divjak napomenula je da, primjerice, treba voditi računa o odnosu redovitih i izvanrednih studenata pa je, ako se kod studijskog programa namjerava povećati postotak izvanrednih studenata u ukupnoj upisnoj kvoti, potrebno dodatno objašnjenje razloga za povećanje te kvote i postizanje ishoda učenja za izvanredne studente.

Rektor Bjeliš i prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček govorili su o poteškoćama glede odredaba kolektivnog ugovora o kojima su, kako su podsjetili, uputili u prosincu prošle godine dopis Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ).

U dopisu je, među ostalim, ukazano da su sveučilište i njegove sastavnice poslodavac onima na koje se odnosi kolektivni ugovor pa snose i izravne posljedice ako njegove odredbe nisu poštovane. To se, rečeno je, na prvome mjestu odnosi na činjenicu da sveučilšte ima nepodmirene obveze u iznosu od 32,5 milijuna kuna koje je na temelju sudskih presuda dužno platiti zbog neisplaćenih božićnica te naknada za posebne uvjete rada.

Kad je o tomu riječ, Bjeliš je rekao da postoje stanovite kontroveze koje nastaju zbog toga što o kolektivnom ugovoru pregovaraju sindikat i vlada, a poslodavac odgovara za njihovo izvršenje. Vašiček je izvijestila da su sveučilišne sastavnice upozorene da je iznos za materijalne rashode za ovu godinu smanjen za oko pet posto u odnosu na proteklu te da tomu prilagode svoje poslovanje.