c S
Dnevne novosti

Predstavnici EU-a: RH može završiti pregovore do lipnja

20.01.2011 07:10 ZAGREB, 19. siječnja 2011.(Hina), Hrvatska može završiti pristupne pregovore s EU-om do kraja lipnja ove godine, a najveći izazovi za hrvatsku Vladu ostaju pregovaračka poglavlja Pravosuđe i temeljna prava, te Tržišno natjecanje, ocijenili su u srijedu u Zagrebu šef delegacije EU-a u RH Paul Vandoren i mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gabor Ivan.
"Među prioritetima mađarskog predsjedništva EU-a je proces proširenja i Mađarska je predana cilju da se hrvatski pristupni pregovori dovrše do kraja lipnja", rekao je veleposlanik Ivan, čija je zemlja 1. siječnja preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedanje Vijećem EU-a. "Naravno, Hrvatska treba ispuniti sve uvjete, zatvoriti sva pregovaračka poglavlja i ispuniti sva mjerila", dodao je.

Veleposlanik Vandoren je naglasio da se "Hrvatska sigurno kreće u pravom smjeru". "Hrvatska je svakako ušla u završnu fazu pristupnih pregovora. Preostaje još nekoliko velikih izazova pred nama, osobito glede poglavlja 23 koje se bavi reformom pravosuđa, borbom protiv korupcije i organiziranog kriminala i poštivanjem ljudskih prava, te poglavlja 8 koje se bavi tržišnim natjecanjem u kojemu je još uvijek najveći izazov restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta", rekao je Vandoren.

"U ožujku ćemo imati jasniju sliku je li moguće ispuniti hrvatski cilj završetka pregovora do kraja lipnja", pošto Europska komisija 11. ožujka, kako se očekuje, predstavi zemljama članicama izvješće o napretku Hrvatske na području pravosuđa, rekao je Vandoren. "Uvjeren sam da će Hrvatska napraviti sve što se od nje traži kako bi u bliskoj budućnosti završila pregovore.

Snažno vjerujem da će pristupni proces pomoći Hrvatskoj da prihvati i provede mnoge reforme koje su nužno potrebne za daljnju modernizaciju hrvatskih institucija i gospodarstva", naglasio je Vandoren. Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vandoren je rekao da pitanje uvođenja posebnog monitoringa za Hrvatsku, kakav je uveden za Rumunjsku i Bugarsku po njihovu ulasku u EU, nije na dnevnom redu. "Trenutno stajalište je da neće biti mehanizma monitoringa za Hrvatsku ... trenutno se o tome ne razgovara", rekao je Vandoren.

On je također rekao da "stupanje na snagu Lisabonskog sporazuma 1. prosinca 2009. znači da je Europska unija ispunila svoje obećanje Hrvatskoj i da je pripremila svoje institucije za ulazak Hrvatske kao 28. članice". "Uvjeravam vas da će Hrvatska po ulasku u EU biti odgovarajuće predstavljena u institucijama EU-a i da će hrvatski biti 24. službeni jezik Europske unije", rekao je Vandoren.

Predstavljajući prioritete mađarskog predsjedanja EU-om, Ivan je istaknuo da je cilj izgraditi snažnu Europsku uniju blisku građanima. Naveo je glavne ciljeve mađarskog predsjedništva: postizanje gospodarskog rasta, stvaranje radnih mjesta i socijalnu uključenost, zatim stvaranje snažne zajedničke politike, približavanje europskih institucija građanima, te nastavak procesa proširenja i jačanje globalne uloge EU-a.

Ivan je kazao da je cilj Mađarske da svaki kandidat za ulazak u EU tijekom njezina predsjedanja napravi korak naprijed. Želimo napraviti napredak u pregovorima s Turskom i Islandom, a zemljama zapadnog Balkana želimo dati jasnu europsku perspektivu, rekao je mađarski veleposlanik.