c S
Dnevne novosti

Vlada: koncesije i za zračne luke

21.01.2011 07:12 ZAGREB, 20. siječnja 2011.Hina, Hrvatska je Vlada predložila izmjene Zakona o zračnim lukama kojima se omogućava davanje koncesija, a time i pokretanje investicijskih projekata u zračnim lukama.
Osnovni razlog izmjenama Zakona je odluka Vlade o tome da izgradnja novog putničkog terminala i stajanke u Zračnoj luci Zagreb ide po modelu koncesija, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Izmjene predviđaju mogućnost davanja koncesije radi gradnje i upravljanja zračnom lukom, što do sada nije bio slučaj, definira da rok koncesije može biti do najviše 40 godina, te utvrđuju koncesijsku naknadu.

Određuje se i državni interes kod gradnje zračnih luka te postupak izvlaštenja nakretnina za takvu gradnju, kako bi se, po riječima Kalmete, izbjegla mogućnost zaustavljanja projekta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlada je uredbama regulirala i način, postupak i uvjete dobivanja koncesije na turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije.

Riječ je o sto milijuna četvornih metara zemljišta koje koriste hoteli i kampovi, a budući da nisu upisani kao vlasnici tog zemljišta, nisu mogli ulaganjima proširiti svoj posao, a što se sada ispravlja, naglasio je ministar turizma Damir Bajs. Bajs je istaknuo da koncesijski model omogućava investicijski ciklus i razvoj turističkih tvrtki.

Kroz model naplate koncesijske naknade, dodao je, honoriraju se ulaganja u kvalitetu te podupiru hoteli i turistička naselja koja duže rade, jer i sama naknada je manja u slučaju ulaganja i duljeg rada. Turističke tvrtke i kampovi koncesiju će moći dobiti na najdulje 50 godina, a koncesijska im se naknada određuje u stalnom i promjenjivom dijelu.

Stalni dio ovisi o površini koja se onda množi s koeficijentom cijene i za hotele je to dvije kune po kvadratnom metru, a za kampove tri kune po kvadratu. Početni iznos promjenjivog dijela koncesijske naknade za hotele i turistička naselja je 0,5 posto prihoda iz prethodne godine, a taj dio naknade ovisi i o površini koja se daje u koncesiju i površini na kojoj se obavlja djelatnost te otvorenosti objekta u danima. Kod kampova početni iznos za promjenjivi dio je dva posto prihoda iz prošle godine, a ukupni iznos ovisi i o zauzetim kvadratima u odnosu na cjelokupnu površinu kampa.

Saboru je Vlada uputila i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima se određuju koeficijenti za izračun plaće predsjednika i suce budućeg Visokog upravnog suda te prvostupanjskih upravnih sudova.

Vlada se i formalno suglasila s ugovorom kojim će HBOR za Vladu obavljati poslove kvalificiranog ulagatelja u fondove za gospodarsku suradnju. Prošle je godine osnovano pet takvih fondova i oni raspolažu s milijardu kuna, pa je ministar gospodarstva Đuro Popijač pozvao poduzetnike da kandidiraju svoje projekte i pristupe tim fondovima koji će u narednim godinama raspolagati s dvije milijarde kuna.

Vlada je informirana i o aktivnostima na izradi standarda za stjecanje nastavničkih kompetencija te o provedbi nacionalnih ispita, te je prihvatila prijedlog programa prevencije samoubojstava kod djece i mladih do 2013.