c S
Dnevne novosti

WikiLeaks o RH: Nizozemska 2004. htjela Zagreb bliže EU-u

24.01.2011 07:07 ZAGREB, 23. siječnja 2011.(Hina), Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot je u prvom polugodištu 2004., u kojem je njegova zemlja predsjedala Europskom unijom, izrazio frustraciju zbog sporog hrvatskog napredovanja u približavanju toj integraciji i iskazao namjeru da joj pomogne, vidljivo je iz depeša američkog velesposlanstva u Den Haagu koji su objavljeni u nedjelju.

Bot je razgovoru s tadašnjim američkim veleposlanikom u Den Haagu Cliffordom Sobelom iskazao frustraciju sporim hrvatskim, ali i rumunjskim, napredovanju prema Europskoj uniji.

"Rumunjska nije niti blizu članstvu, rekao je Bot, ponajprije zbog izostanka napretka na polju tržišnog natjecanja, dok je hrvatski neuspjeh da preda Antu Gotovinu ICTY-ju ozbiljan problem", piše u američkoj depeši.

Bot je tada američkom veleposlaniku rekao da ne želi da se nizozemsko predsjedništvo pamti samo po odbijanju više kandidata i da Nizozemci intenzivno razgovaraju s Europskom komisijom kako bi se našao način za njihovo napredovanje. Depeša je sastavljena 12. ožujka 2004. godine.

Četrdesetak dana kasnije Hrvatska je dobila pozitivno mišljenje (avis) o zahtjevu za punopravno članstvo, koji se temeljio na pozitivnom izvješću tadašnje glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o hrvatskoj suradnji s tužiteljstvom ICTY-ja, iako je Gotovina još uvijek bio na slobodi.