c S
Dnevne novosti

Ministar Bajs: podupirat ćemo lovni turizam

24.01.2011 07:24 ŠANDROVAC, 22. siječnja 2011.(Hina), Ministarstvo regionalnog razvoja i turizma i dalje će podupirati razvoj lovstva snažnim mjerama kako bi lovni turizam dobio još važniju ulogu na hrvatskoj turističkoj karti, rekao je ministar turizma Damir Bajs danas u Šandrovcu.
Zajednička je zadaća ministarstva i Hrvatskog lovačkog saveza da učinimo više kako bi kvaliteta hrvatskog turizma na kontinentu bila prepoznata, a jedna od glavnih zadaća Ministarstva je podizanje razine ponude tzv. posebnih oblika turizma, gdje je, uz pustolovni, planinski, ribolovni, upravo lovni turizam važan oslonac budućeg turističkog razvoja, kazao je ministar za posjeta općini Šandrovac, priopćeno je iz Ministarstva turizma.

Imamo dobre vijesti iz ovoga područja, iako naravno ne možemo biti posve zadovoljni brojkom od oko šest tisuća dolazaka stranih gostiju-lovaca, za razliku od ranijih godina kada ih je bilo i do 30 tisuća, rekao je ministar Bajs na početku lova u općini Šandrovac. Hrvatska raspolaže s 1060 lovišta, od kojih je 314 u državnom, a 746 u županijskom vlasništvu.

U zakupu je 81 lovište. Od ukupno 55.707 lovaca, njih 52.769 učlanjeno je u Hrvatski lovački savez. Stranim lovcima prošle je godine izdano gotovo 6500 dozvola za lov, navodi se u priopćenju.

U okviru programa „Zelena brazda“ za poticanje razvoja posebnih oblika turizma na kontinentu, među kojima je i lovni turizam, Ministarstvo je od 2008. do danas izdvojilo oko 1,4 milijuna kuna za dovršenje, izgradnju, opremanje i sanaciju lovno-turističkih kapaciteta te stvaranje uvjeta za lovni i ribolovni turizam.

Ministarstvo je i pokrovitelj specijaliziranih županijskih i međunarodnih sajmova lova i ribolova. Ministarstvo će podupirati izgradnju smještajnih kapaciteta i pružati podršku lovačkim udrugama i putničkim agencijama koje nude taj oblik turizma, kaže se među ostalim u priopćenju.

Uz ministra Bajsa u posjetu Šandrovcu bili su državni tajnik za turizam Željko Lenart, ravnatelj Uprave za lovni turizam Robert Laginja i župan bjelovarsko-bilogorski Miroslav Čačija.