c S
Dnevne novosti

Palestinci nudili Izraelcima dijelove istočnog Jeruzalema

24.01.2011 07:17 JERUZALEM, 24. siječnja 2011.(Hina/Reuters), Vlada palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa predložila je Izraelu da pripoji većinu naselja koje je izgradio u i oko istočnog Jeruzalema nakon 1967. godine, po dokumentu koji je televizija Al-Džazira objavila u nedjelju.

Po zapisnicima sa susreta izraelskih, palestinskih i američkih dužnosnika, tada vodeći palestinski pregovarač Ahmed Kurei predložio je Izraelu da pripoji sve osim jednog naselja (Har Home) u istočnom Jeruzalemu kao dio šireg mirovnog sporazuma za stvaranje neovisne palestinske države.

"Ovo je prvi put u povijesti da vam iznosimo takav prijedlog", rekao je tada Kurei. Status Jeruzalema, kojeg obje strane drže svojom prijestolnicom, jedno je od najosjetljivijih pitanja u pregovorima, a dokument sugerira da su Palestinci bili puno spremniji na ustupke nego što su javno iznosili.

Dokument bi, ako se pokaže točnim, mogao biti vrlo neugodan po Abasa i njegovu upravu jer, osim što Izraelci nisu ponudili ništa zauzvrat, i ovaj su prijedlog glatko odbili. Sastanak 15. lipnja 2008. bio je dio pregovora između palestinaca i izraelske vlade tadašnjeg premijera Ehuda Olmerta.

Al-Džazira kaže da je transkript sastanka jedan od 1600 dokumenata povezanih s izraelsko-palestinskim mirovnim procesom koje ta televizija ima u posjedu. Sadašnji palestinski glavni pregovarač Saeb Erekat izjavio je u nedjelju navečer da se u dokumentima iznosi "gomila laži".

Međutim, u jednom od njih citira se i njega kako izraelskom dužnosniku govori: "Nudimo vam najveći Jeruzalemu povijesti", i pritom je upotrijebio naziv Jeruzalema na hebrejskom. Izrael je oduvijek tvrdio da će u svom posjedu zadržati židovska naselja u istočnom Jeruzalemu, ali je palestinsko vodstvo u javnosti imalo puno tvrđi stav o tome nego što proizlazi iz ovih dokumenata.

Abas je još prošlog tjedna rekao da se o sudbini Jeruzalema ne može raspravljati. "Iz naše perspektive nema pregovora o Jeruzalemu. Jeruzalem je naš", rekao je. Abas ne dovodi u pitanje da zapadni Jeruzalem, uključujući i stari grad, pripada Izraelu i da može biti glavnim gradom židovske države. Izrael je istočni Jeruzalem, zajedno sa Zapadnom obalom, okupirao u ratu 1967. godine.