c S
Dnevne novosti

Kosor: Još ne razmišljam o izborima

25.01.2011 07:06 ZAGREB, 24. siječnja 2011.(Hina), Predsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je u razgovoru za Dnevnik Nove TV da još ne razmišlja o izborima te da su ove godine njezini aduti za Hrvatsku završiti pregovore, izaći iz krize i biti uspješan u borbi protiv korupcije i kriminala.
Sve što Vlada čini za Hrvatsku, koliko god neki potezi bili teški i bolni i ne donose odmah neke pozitivne bodove, u konačnici, ako su dobri za Hrvatsku, moraju biti dobri i za HDZ, rekla je premijerka i predsjednica te stranke, koja smatra da HDZ neće biti ranjiviji zbog korupcijskih afera.

Upitana je li šokirana razmjerima korupcije, premijerka je odgovorila kako se politikom i tako teškim poslom kao što je "čišćenje kuće" ne mogu baviti ljudi koji su stalno nečim šokirani.

"Nema tu vremena za analiziranje, kako i je li se moglo nešto dogoditi, i tu treba raditi beskompromisno, ne pitajući se tko je moj, tko je naš, a tko je njihov", rekla je i dodala da svi koji su počinili kazneno djelo moraju za to odgovarati.

Ustvrdila je da, bez obzira na popularnost i nepopularnost, radi svoj posao najbolje što zna, a drži da se mnoge stvari mijenjaju na bolje. Od velikih riječi nema neke koristi, sve treba dokazivati djelima, rekla je Kosor, dodajući da će ovo biti prvi izbori na kojima će govoriti o vrlo konkretnim stvarima.

"Zaista je nužan neki konsenzus najvećih i najvažnijih političkih stranaka", kazala je Kosor. Ustvrdila da ne razumije izjavu da se protiv korupcije moraju boriti samo neki, a drugi ne, jer se, dodala je, korupcija veže uz osobe, a ne stranke.

Upitana je li rekonstrukcijom popunjen njezin tim, Kosor je odgovorila kako je najavila da će osvježiti Vladu u gospodarskom dijelu te da je to i učinila, a nije isključila mogućnost da će nešto pojačati bude li potrebno. Istaknula je da će svaki potez koji će slijediti "biti u funkciji pokušaja zaustavljanja nezaposlenosti".

Dodala je da je uspoređivala podatke i da je bilo i teže, a kad je u pitanju burza nezaposlenih, Kosor je istaknula kako treba utvrditi je li opravdano da svi koji su prijavljeni i budu ondje. "Moramo se čvršće uhvatiti sa svim sivim i crnim zonama", rekla je.

Premijerka je rekla da joj katkad smeta što se govori da su svi problemi počeli kad je ona preuzela Vladu. Ustvrdila je pritom da je ona priznala krizu jer je bila gotovo "zaleđena" od podataka koje je dobivala te je dodala da je prije (nego što je preuzela Vladu) trebalo donijeti radikalnije odluke. "Mislim da je trebalo donositi neke radikalne odluke mnogo prije", kazala je Kosor.

Vezano uz završetak pregovora s Europskom unijom, istaknula je kako vjeruje da će oni završiti u lipnju. No, ako se to ne dogodi, to ne bi smatrala osobnim porazom jer je o terminu kraja lipnja govorila Europska komisija, a ne, rekla je, kako se danas u hrvatskoj javnosti katkad želi interpretirati, da je to sebi postavila kao cilj vlada, pa ako vlada u tome ne uspije - treba otići.

Kosor je za oporbu rekla da onaj tko nikad nije bio u prilici da donosi teške odluke ne može na pravi način suditi i da je zato ona više nego spokojna.