c S
Dnevne novosti

Bošnjaković: iz Srbije stigao popis s 33 imena

25.01.2011 07:05 ZAGREB, 24. siječnja 2011.(Hina), Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković potvrdio je da je njegovo Ministarstvo iz Beograda zaprimilo popis s imenima 33 hrvatskih državljana protiv kojih su negdašnji vojni sudovi SFRJ i SRJ vodili postupke za ratni zločin, istaknuvši da to nije konačna verzija popisa, jer srbijanske pravosudne vlasti još rade na ažuriranju popisa te da Hrvatska očekuje i daljnje podatke.
"Dobili smo popis s 33 imena", izjavio je Bošnjaković za Hrvatski radio, naglasivši da se taj popis neće javno objavljivati. "To su osobe protiv kojih su podignuti određeni optužni akti i protiv njih se vodi istraga. Stoga, to nisu podaci koji su javni", naglasio je ministar.

No, napomenuo je da je Ministarstvo pravosuđa utvrdilo proceduru po kojoj svi zainteresirani građani mogu na internetskim stranicama ministarstva provjeriti jesu li na popisu. Naime, s internetskih stranica ministarstva može se "skinuti" i isprintati obrazac tog upita te uputstva za njegovo ispunjavanje, kojega uz presliku osobne iskaznice treba poslati na adresu ministarstva.

Nakon što ministarstvo zaprimi upit, još će jednom kontaktirati srbijansko Ministarstvo pravosuđa i provjeriti jesu li podaci točni, te nakon toga u pisanom obliku i odgovoriti zainteresiranom, rekao je Bošnjaković.

Upitan može li se taj popis još dopunjavati, odnosno je li popis koji je Ministarstvo dobilo uz Beograda konačna, ažurirana verzija, odgovorio je kako Srbija još ažurira svoje popise, te da Hrvatska očekuje i nove podatke.

"Nije ovo konačna verzija, jer druga strana radi na ažuriranju svih popisa i očekuje i daljnje podatke", kazao je Bošnjaković, istaknuvši kako ne može procjenjivati koliko će osoba sadržavati konačna verzija srbijanskog popisa. "Nemam tu procjenu", rekao je ministar.

Dostavljeni popis, dodao je, u okviru je dogovora sa sastanka koji je pretprošlog tjedna u Zagrebu imao sa srbijanskom ministricom pravosuđa Snežanom Malović, odnosno na sjednici proširenog mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine.

"Ovo je ono što smo dogovorili na zadnjem sastanku, gdje sam inzistirao da se, dok sistematiziraju svoje podatke za što može proteći ne znam koliko vremena, u brzom roku dostavi sve ono što imaju za sada. To je, kako bi rekao, prva dostava podataka", kazao je Bošnjaković.

Na pitanje hoće li njegovo ministarstvo pružiti pravnu pomoć hrvatskim državljanima za koje se utvrdi da su na popisu, odgovorio je da će Ministarstvo i druga državna tijela učiniti sve što je u njihovoj nadležnosti.

"U okviru nadležnosti Ministarstva pravosuđa i naših državnih tijela sve one stvari koje možemo pružiti naravno da ćemo pružiti. Ovdje se radi o pojedinačnim postupcima koji su propisani posebnim zakonima i tu vrijede posebna pravila postupanja", izjavio je Bošnjaković za Hrvatski radio.