c S
Dnevne novosti

Obrana najavljuje nove dokaze u aferi Spice

25.01.2011 07:10 ZAGREB, 24. siječnja 2011.(Hina), Nakon što je optužno vijeće potvrdilo USKOK-ovu optužnicu u aferi Spice obrana osmorice optuženih ističe da će zagrebačkom Županijskom sudu predati dokaze koji ruše optužnicu, odnosno dokazati da su optuženici zapravo spriječili da u Podravki dođe do "neprijateljskog preuzimanja".
Prihvaćanjem optužnice počelo je tzv. formiranje spisa u jednom od najopsežnijih predmeta u povijesti hrvatskog pravosuđa pa i obrana može predočiti dokaze što im do sada nije bilo dozvoljeno.

Izlazeći sa sjednice optužnog vijeća odvjetnik jednog od optuženih u aferi Spice, Mate Matić, novinarima je kazao da "tvrdnje o neprijateljskom preuzimanju nisu bile izmišljene priče već činjenice koje stoje na papiru".

"Norveška tvrtka Riber & Son nije željela preuzeti samo 25 posto Podravke već 100 posto. Imamo dokument koji to dokazuje, a to znači i da naše tvrdnje o neprijateljskom preuzimanju nisu bile izmišljene priče već činjenice koje stoje na papiru.

Taj dokument nastojat ćemo u petak uvrstiti u spis na koji će netko morati dati očitovanje", kazao je Matić koji u aferi Spice brani bivšeg predsjednika uprave Podravke Zdravka Šestaka. Na pitanje zna li i optužba za taj dokument Matić je kazao da njemu taj podatak nije poznat, ali da je original dokumenta cijelo vrijeme bio pohranjen u Zagrebačkoj banci.

Inače, obrana je taj "ključni dokaz" u spis s više od 40 tisuća stranica pokušavala uvrstiti i na jednoj od sjednica optužnog vijeća. No, predsjednik tog tijela, sudac Ivan Turudić to im nije dozvolio, a odbio je i sve prijedloge za izdvajanjem dokaza koje je obrana smatrala nezakonitima.

Novi pokušaj da u spis uvrsti svoje dokaze obrana će imati u fazi formiranja sudskog spisa. No, ti dokazi više ne mogu utjecati na optužnicu do glavne rasprave kada ona može biti potvrđena ili pobijena nepravomoćnom presudom.

Nakon što je optužno vijeće danas u cijelosti potvrdilo USKOK-ovu optužnicu kojom se bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec i sedmorica ostalih optuženika terete da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna, Turudić je izjavio da se svi prigovori obrane mogu shvatiti tek kao nedorečenost Zakona o kaznenom postupku.

"Optužno vijeće je zauzelo suprotan stav i mišljenja je da je optužnica u potpunosti sastavljena u skladu sa zakonom", kazao je Turudić.

Uz Polančeca USKOK za 400 milijuna teške nezakonitosti na štetu Podravke tereti bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića, suvlasnika varaždinske Fima Grupe Milana Horvata te odvjetnika Zorana Markovića.

Osim za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela optuženi se terete za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na te zloporabe te protuzakonito posredovanje.