c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o izmjenama kaznenog zakona

25.01.2011 07:15 ZAGREB, 24. siječnja 2011.(Hina), Izmjenama Kaznenog zakona predviđena su nova rješenja o sankcioniranju kaznenih djela počinjenih protiv braka, obitelji i mladeži te spolnih sloboda pa su o tim novinama članovi radne skupine Ministarstva pravosuđa na okruglom stolu u Kući ljudskih prava raspravljali s predstavnicima državnih ustanova, nevladinih udruga i civilnog društva.
Voditeljica radne skupine za izradu prijedloga nacrta Kaznenoga zakona prof. Ksenija Turković kazala je kako je među najzahtjevnijim područjima koje je potrebno izmijeniti ono koje se odnosi na seksualne delikte.

Osim proširenja kvalifikacija kaznenih djela te uvođenja novih sankcija koje će donijeti novi Zakon, Turković nužnim smatra i, kako je kazala, "pomak u glavama" te u cijelom društvu da je svako nasilje kazneno djelo.

Istaknula je kako su pri određivanju većine kaznenih djela uzeta u obzir sva rješenja koja propisuju međunarodne konvencije kako bi hrvatsko kazneno zakonodavstvo bilo prilagođeno novom vremenu.

Članica radne skupine i sutkinja Vrhovnog suda Ana Garačić istaknula je kako žrtve nasilja dosad nisu bile dovoljno zakonski zaštićene jer su se pojedini slučajevi kažnjavali prekršajno, a drugi kazneno, što se više neće događati.

Pritom je pohvalila suce prekršajnih sudova koji su se u tim predmetima, zahvaljujući instrumentima koje su imali, bolje snašli od kolega na kaznenim sudovima.

Da se u prošlom razdoblju nasilnike nije dovoljno kažnjavalo, pokazuju i podatci po kojima su u 2005. donesene 7482 presude za nasilje, a u pretprošloj godini 11.542, ocijenila je Garačić.

Članovi radne skupine istaknuli su kako su otvoreni za sve prijedloge koji bi poboljšali odredbe novoga Kaznenog zakona, nacrt kojega je dostupan na internetskim stranicama ministarstva pravosuđa.