c S
Dnevne novosti

Počelo zimsko zasjedanje PS Vijeća Europe

25.01.2011 07:13 ZAGREB/STRASBOURG, 24. siječnja 2011.(Hina), Parlamentarna skupština Vijeća Europe počela je u ponedjeljak zimsko zasjedanje na kojem će se, između ostaloga, raspravljati o izvješćima o zaštiti svjedoka i suradnji u progonu ratnih zločinaca te pomirbi na prostoru bivše Jugoslavije, a najpozornije će se pratiti rasprava o navodnoj trgovini organima na Kosovu.
Na plenarnom zasjedanju PS VE do 28. siječnja govorit će i predsjednici Turske Abdullah Gul, Srbije Boris Tadić, te Rumunjske Traian Basescu kao i albanski premijer Sali Berisha.

Najviše pozornosti privući će najavljena rasprava o izvješću Švicarca Dicka Martyja koje je već izazvalo velike polemike te prijetnje tužbom otkako je objavljeno u prosincu.

Marty u svojem izvješću navodi da je je današnje kosovsko vodstvo moralo znati ili je čak bilo umiješano u ilegalnu trgovinu ljudskim organima na Kosovu tijekom sukoba sa Srbijom (1998.-1999.) i nakon njega.

U srijedu će se raspravljati o rezoluciji 12454 "Obveza zemalja članica Vijeća Europe u suradnji u progonu ratnog zločina", koju je sastavio hrvatski izvjestitelj u VE Miljenko Dorić.

Za srijedu su zakazane i rasprave o druge dvije rezolucije tematski vezane uz područje bivše Jugoslavije. To su rezolucije 12461 o "Pomirbi i političkom dijalogu između zemalja bivše Jugoslavije", koje će podnijeti talijanski izvjestitelj Pietro Marcenaro, te 12440 "Zaštita svjedoka kao temelj za pravdu i pomirbu na Balkanu", koju je sastavio monegaški izvjestitelj Jean-Charles Gardetto.

Na programu zimskog zasjedanja je i rasprava o pravu novinara na zaštitu svojih izvora, a po hitnom postupku uvrštene su rasprave o položaju kršćana u Iraku i drugim regijama gdje im je sigurnost ugrožena te o Bjelorusiji nakon predsjedničkih izbora kojih valjanost osporavaju i oproba i međunarodna zajednica.