c S
Dnevne novosti

Fuchs: EK će proučiti prijedloge hrvatskih zakona

25.01.2011 07:14 BRUXELLES, 24. siječnja 2011.Hina, Europska komisija pristala je proučiti i analizirati prijedloge novih Zakona o znanosti, visokom školstvu i sveučilištu u vezi s kojima postoje otpori unutar akademske zajednice u Hrvatskoj, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.
Ministar Fuchs razgovarao je u sjedištu Europske komisije s europskom povjerenicom za istraživanje, inovacije i znanost Máire Geoghegan-Quinn.

"Povjerenicu smo upoznali da u sklopu reformskih procesa idemo na promjene zakona o znanosti, visokom školstvu i sveučilištu te da unutar akademske zajednice postoje određeni otpori donošenju novih zakona. Bilo je vrlo korisno čuti da su ti otpori uobičajene pojave i u drugim zemljama članicama i potpora Komisije u ovome nam jako puno znači. Štoviše, s velikim zadovoljstvom su prihvatili da dublje pogledaju što se nalazi u prijedlozima zakona", rekao je Fuschs nakon razgovora s povjerenicom Geoghegan-Quinn.

Ministar je rekao da je povjerenica, na temelju onog što je o tom prijedlozima doznala iz razgovora, izrazila vrlo povoljno mišljenje te da se uskoro može očekivati detaljnije mišljenje s konstruktivnim sugestijama.

Na sastanku se razgovaralo o uključivanju Hrvatske u istraživanja i programe EU-a te o uključivanju hrvatskih znanstvenih i sveučilišnih kapaciteta u istraživački prostor EU-a.

Europska unija priprema novi način financiranja istraživačkih projekata, ići će se na objedinjavanje, pojednostavit će se administrativni postupak za dobivanje projekata.

Fuchs je pozdravio tu najavu jer je sadašnji postupak za aplikaciju projekata vrlo kompliciran i traje jako dugo. Također se razgovaralo i o potrebi objedinjavanja znanstvenih kapaciteta, kako u pogledu ljudskih potencijala, tako i infrastrukturnih instrumenata.