c S
Dnevne novosti

Odbor za gospodarstvo podupro dopune zakona

26.01.2011 07:18 ZAGREB, 25. siječnja 2011.Hina, Saborski Odbor za gospodarstvo podržao je izmjene i dopune Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata i dopune Zakona o tržištu električne energije te Izvješće o državnim potporama za 2009.
"Izmjenama i dopunama zakona o tržištu nafte i naftnih derivata usklađujemo se s EU direktivama i to je preduvjet koji moramo poštovati u području sigurnosti opskrbe", kazao je ravnatelj Uprave za energetiku Darko Horvat.

Na pitanje predsjednika odbora Dragana Kovačevića (HDZ) što će biti ako do 31. srpnja 2012. ne riješimo skladišne kapacitete za određene zalihe nafte, Horvat je odgovorio kako ugovorom s Njemačkom već danas kompenziramo zakonske obveze, a ubuduće ćemo slične ugovore sklopiti i s Mađarskom i Italijom.

"Takvi bilateralni ugovori uobičajena su praksa u zemljama EU", dodao je te napomenuo da je u planu gradnja četiriju skladišnih prostora, među kojima su dva na Žitnjaku i u Sisku, za robne i komercijalne zalihe.

Govoreći o dopunama Zakona o tržištu električne energije, Horvat je naveo kako se time predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu. Dodao je i da se na taj način želi omogućiti opskrbu mostarskog "Alumunija" strujom i šibenskoga TLM-a sirovinom za nastavak proizvodnje.

"Želim vjerovati da je gospodarski interes tu primaran, no čemu tolika žurba", pitala je Nadica Jelaš (SDP) te hoće li se, osim šibenskog TLM-u, ići na ruku i drugim gospodarskim subjektima i djelatnostima. Horvat je odgovorio da, osim iz TLM-a, zasad nisu imali drugih konkretnih upita.

O dopunama Zakona dosad su, kaže, imali nekoliko okruglih stolova, a sličan skup najavio je i za 27. siječnja za sve koji vide interes u energetskom sektoru i za nezavisne stručnjake kako bi se vidjelo na koji način restrukturirati energetske subjekte.

Na prijedlog HDZ-ova člana Gorana Marića Odbor za gospodarstvo uputit će amandman kojim se dodaje riječ "povlašteni" kupac kada se govori o isporuci električne energije po cijeni i uvjetima sukladnima onima u Hrvatskoj.

Podržano je i izvješće o državnim potporama za 2009. kada je dodijeljeno 8,7 milijardi kuna potpora (2,6 posto BDP-a) od čega za industriju i usluge 5 milijardi, a za poljoprivredu i ribarstvo 3,7 milijardi.

U zadnjih sedam-osam godina uočeno je da potpore za poljoprivredu rastu, no ukupni iznos potpora smanjuje se pa je bio 9,1 posto manji nego 2008. Goran Marić (HDZ) je skrenuo pozornost na pretplatu na fiksnu telefonsku liniju od 75 kuna pitajući je li i to jedna vrsta potpore.