c S
Dnevne novosti

Civilni sud izrekao presudu zatvoreniku iz Guantanamoa

26.01.2011 07:06 NEW YORK, 25. siječnja 2011.(Hina/Reuters), Sud u New Yorku osudio je u utorak Ahmeda Khalfana Ghailanija iz Tanzanije, prvog zatvorenika iz Guantanama kojemu je suđeno pred američkim civilnim sudom, na doživotnu kaznu zatvora.
Ghailani (36) je optužen za umiješanost u bombaške napade Al Kaide 1998. godine na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji u kojima su ubijene 224 osobe.

Porota ga je proglasila krivim po jednoj točki optužnice za zavjeru u svrhu nanošenja štete ili uništenja američke imovine eksplozivom, ali ga je oslobodila ostalih 284 točaka optužnice, među kojima za ubojstvo i zavjeru u svrhu ubojstva te drugih težih točaka optužnice.

U nekoliko kratkih izjava prije izricanja presude sudac Lewis Kaplan odbacio je tvrdnje obrane da je Ghailani bio "potrčko" za ljude za koje je tek kasnije otkrio da su bili operativci Al Kaide. "Gospodin Ghailani je znao da će ljudi umrijeti", rekao je Kaplan.

Obrana je tijekom suđenja priznala da je Ghailani kupio nekoliko boca s plinom i kamionet koji su kasnije korišteni u napadima, ali je tvrdila da on nije znao za što će se to koristiti.