c S
Dnevne novosti

Tuerk: zahtjevi za otkazivanjem arbitraže neozbiljni

26.01.2011 07:10 LJUBLJANA, 25. siječnja 2011.Hina, Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je nazvao "besmislenima i neozbiljnima" zahtjeve slovenske oporbe da se zbog novog hrvatskog Pravilnika o granicama u ribolovnom moru Republike Hrvatske otkaže arbitražni sporazum s Hrvatskom.
"Zahtjevi za otkazivanjem arbitražnog sporazuma su besmisleni i neozbiljni", rekao je Tuerk u razgovoru za Slovensku televiziju u utorak, na pitanje što misli o zahtjevima oporbenih stranaka da slovenska vlada arbitražni sporazum otkaže zbog "jednostranih koraka" Hrvatske, poput novog pravilnika o ribolovnim područjima u kojemu je granica u Savudrijskoj vali prikazana crtom sredine.

Tuerk je pritom rekao da je s jedne strane dobro što je slovenska strana upozorila Hrvatsku na spomenuti pravilnik, ali je dodao da i sam arbitražni sporazum određuje da jednostrani potezi i akti izvršeni nakon 25. lipnja 1991. ne mogu djelovati na buduću odluku arbitraže, te da stoga takve stvari ne treba previše dramatizirati.

Na pitanje je li Slovenija na objavu spomenutog pravilnika mogla oštrije reagirati, Tuerk je rekao da je možda mogla uputiti demarš ili povući svog veleposlanika iz Zagreba na konzultacije, ali da smatra kako je zapravo reakcija slovenskog ministarstva vanjskih poslova bila primjerena i odmjerena.

Ilustrirajući svoju tvrdnju da u odnosima s Hrvatskom ne treba stvarati napetosti zbog karata u kojima je granica "provizorno" prikazana iako o prijeporu još nije odlučio arbitražni sud, Tuerk je rekao da je osobno vidio i slovenske dokumente na kojima je granica na moru prikazana "jednostrano", na primjer mape u kojima je cijela Savudrijska vala prikazana kao slovensko državno područje.

O postojanju takvog zemljovida, na kojemuu je cijeli zaljev s koridorom na otvoreno more prikazan kao slovensko područje, izvijestio je u utorak slovenski internetski portal "Planet.si".

Takva se mapa nalazi na internetskim stranicama slovenskog ministarstva okoliša i prostora koje su posvećene izračunu vrijednosti nekretnina na tlu Slovenije.