c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor počeo 22. sjednicu

27.01.2011 07:25 ZAGREB, 26. siječnja 2011.Hina, Hrvatski sabor počeo je prvo ovogodišnje zasjedanje, na 22. sjednici koja bi trebala trajati šest tjedana.
Na početku sjednice zastupnici su utvrdili dnevni red na kojemu je, s dopunjenih 13, ukupno više od 60 točaka.

Kao prva točka dnevnog reda najavljen je prijedlog dopuna Zakona o tržištu električne energije kojim Vlada po hitnom postupku predlaže da se opskrbljivačima električnom energijom u Hrvatskoj omogući prodaja struje kupcima u inozemstvu kada je to državi u strateškom interesu.

U Vladi ističu kako se na taj način želi omogućiti opskrbu mostarskog "Alumunija" strujom i šibenskoga TLM-a sirovinom za nastavak proizvodnje Damir Kajin (IDS) prigovorio je da se spomenute zakonske dopune rasprave po hitnom postupku te predložio da se ta točka skine s dnevnog reda, ističući da se zbog prodaje jeftine struje mostarskom "Aluminiju" kazneno goni bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca i bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka.

"S jedne strane se ljude sudi, a sada njihovi nasljednici u Vladi predlažu odredbe da bi se činilo ono isto što su oni ranije činili", poručio je Kajin, rekavši da je taj propis u javnosti prozvan "Jadrankin zakon".

Premijerka Jadranka Kosor je u ime Vlade odbila Kajinov prijedlog, kazavši kako ni jedna njegova primjedba nije utemeljena ni istinita. Vlada inzistira na hitnom donošenju zakona kojim se, kazala je Kosor, osigurava transparentnost poslovanja HEP-a, apsolutna zaštita države i radnih mjesta u HEP-u.

"Ako ste ga već nazvali 'Jadrankin zakon' onda ga Jadranka čvrsto podupire", poručila je Kajinu.