c S
Dnevne novosti

Usuglašen samo dio ribarskih zahtjeva

27.01.2011 07:04 ZADAR, 26. siječnja 2011.(Hina), Nakon četverosatnog sastanka u Zadru potpredsjednik Vlade i ministar Petar Čobanković i predstavnici ribara usuglasili su se o većem dijelu ribarskih zahtjeva koji se tiču zakonskih regulativa, no one najvažnije ribarske zahtjeve - zahtjev za smjenom državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića i hitno proglašenje gospodarskog pojasa na Jadranu ministar Čobanković nije prihvatio.
"Jedan čovjek niti može okrenuti svijet, niti može biti odgovoran za sve što se u određenom sektoru događa. Oko dviju spomenutih točaka nismo mogli usuglasiti stavove", izjavio je ministar Čobanković nakon višesatnog sastanka s predstavnicima udruga "Naše more", "Mare Croaticum" i "Istarski ribar".

Pojasnio je kako je tajnika Božanića na to mjesto imenovala Vlada i kako zahtjev za smjenom treba još razmotriti. Predstavnici ribara ipak su pristali da se ovaj zahtjev razmatra još 30 dana, kazao je Saša Elez iz udruge "Naše more". "U tih 30 dana nećemo poduzimati nikakve radikalnije mjere, iako smo ranije, za vrijeme subotnjeg prosvjeda, najavili i oštrije mjere", kazao je Elez.

Inače, zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu, odnosno uspostavi hrvatskog suvereniteta na 23 tisuće kilometara četvornih Jadrana, a kako bi se hrvatsko more zaštitilo od konkurencije, prvenstveno talijanskih susjeda nije prihvaćen, ali je udovoljeno zahtjevu da se više zakonskih akata kroz široku javnu raspravu prilagodi potrebama ribara.

"S Ministarstvom financija ćemo raspravljati o onim određenim promjenama unutar zakona o PDV-u. Također s Ministarstvom mora ćemo održati sastanak vezano uz pitanje naplate veza za ribarske brodove", istaknuo je ministar Čobanković. Iako ostaju pri zahtjevu za smjenom tajnika Božanića i proglašenjem gospodarskog pojasa, svi predstavnici ribara i njihovih udruga po završetku sastanka izrazili su zadovoljstvo postignutim.

Razlog zadovoljstvu je i ministrova najava kako će se odsad, osim članova ribarskih cehova pri Obrtničkoj i Gospodarskoj komori, oko svih dogovora koji se tiču ribarskog sektora konzultirati i predstavnici ovih triju udruga. Današnji sastanak s ministrom Petrom Čobankovićem u Zadru dogovoren je nakon propalih razgovora s državnim tajnikom Božanićem i prošlotjednih prosvjeda profesionalnih ribara u devet priobalnih gradova i luka.