c S
Dnevne novosti

Josipović o ulasku RH u EU

27.01.2011 07:03 ČAKOVEC, 26. siječnja 2011.(Hina) Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je, komentirajući u srijedu izjavu izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannesa Swobode, koji je u utorak ocijenio da bi Hrvatska u punopravno članstvo EU mogla ući 2014., da ga je ta poruka neugodno iznenadila jer je želja svih da Hrvatska što prije uđe u EU.
Josipović je rekao, tijekom posjeta Čakovcu i Međimurskoj županiji, kako smatra da je realno moguć cilj hrvatske vlade, da do kraja lipnja završi pregovore s EU kako bi Hrvatska postala članicom Unije 2013. Hrvatski predsjednik je dodao da to "naravno ovisi o nama".

"Hrvatska je dobila ne samo snažnu potporu Njemačke, u kojoj sam nedavno bio, nego i drugih zemalja za taj plan, naravno uz ogradu da ispunimo uvjete. Mislim da smo vrlo blizu toga i da možemo s optimizmom gledati na to", rekao je Josipović pozvavši vladu i sve koji rade na reformama da "stisnu gas do daske" i da pesimistične najave o prolongiranju ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU na neki način otklone.

Hrvatska može dovršiti pristupne pregovore u lipnju ove godine, a punopravna članica može postati najranije 2013. a najkasnije 2014. godine, rekao je u utorak u Bruxellesu izvijestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda.

Upitan kada bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom, Swoboda je rekao da će Europski parlament, u slučaju da se pregovori dovrše u lipnju, moći najranije dati svoj pristanak na potpisivanje pregovora u listopadu.

Nakon što Europski parlament dade svoj pristanak, zemlje članice mogu potpisati pristupni ugovor, onda slijedi referendum u Hrvatskoj i puno zemalja članica neće započeti s ratifikacijom dok Hrvatska ne ratificira pristupni ugovor, objašnjava Swoboda.

"Ratifikacija faktički može početi tek početkom 2012. godine i bude li ratifikacija obavljena za godinu dana to bi bilo za Guinnessovu knjigu rekorda i tom bi slučaju Hrvatska mogla postati članicom početkom 2013. godine.

Bude li nekih problema s ratifikakacijom to bi moglo ići u pravcu 2014. godine i u svakom slučaju Hrvatska bi mora biti punopravna članica 2014. godine i sudjelovati na izborima za Europski parlament", rekao je Swoboda.